«فیلیمو»، «آپارات»، «روبیکا» و «بلد» از گوگل پلی حذف شدند!
در ادامه حذف «روبیکا» از گوگل پلی، بهتازگی برنامههای «آپارات»، «بلد» و «فیلیمو» نیز از آن حذف شدند.
با اینکه دلیل حذف روبیکا نارضایتی کاربران از این برنامه بود، علت حذف این اپلیکیشنهای ایرانی از گوگل پلی همچنان در هالهای از ابهام بهسر میبرد.
به جز روبیکا که به دلیل ساخت صفحههایی با نام افراد مشهور و اینفلوئنسرهای مختلف بدون اجازه آنها حذف شد، حذف دیگر برنامههای ایرانی مثل فیلیمو، بله و آپارات از گوگل پلی احتمالاً به دلیل تحریمها باشد.
تقریباً از 4 سال گذشته، اپ استور و گوگل پلی اقدام به حذف برنامههای ایرانی کردند که بعد از پیگیری تیمهای حقوقی آنها، دلیل آن تحریم ایران اعلام شد.
این اقدام با حذف اسنپ و تپسی شروع شد و این اپلیکیشنهای ایرانی از اپ استور به صورت دائم و از گوگل پلی موقتاً حذف شدند و بعد از آن، حذف اپلیکیشنهای ایرانی متوقف شد.
بعد از گزارشهای متعدد کاربران به گوگل پلی از روبیکا، یک بار دیگر تمامی این برنامهها زیر ذرهبین گوگل پلی قرار گرفتند که در ادامه این اتفاقها، فیلیمو، بله و آپارات نیز با اختلاف چند ساعت از گوگل پلی حذف شدند.
حال سؤال اینجاست که آیا این اپلیکیشنها نیز بدون اطلاع کاربران، قوانین امنیتی گوگل پلی را رعایت نمیکردند یا فقط در راستای تحریمها حذف شدند؟
بیایید نگاهی به قوانین گوگل پلی بیندازیم و ببینیم آیا این برنامههای محبوب ایرانی که بسیاری از ما در روز بارها از آنها استفاده میکنیم، قانونی را دور زدهاند یا خیر.
بیشتر بخوانید : فیلیمو یا نماوا؟ اسنپ یا تپسی؟ از کدام بیشتر استفاده کنیم؟
قوانین انتشار اپلیکیشن در گوگل پلی
در این قسمت به بررسی برخی از قوانین انتشار اپلیکیشن در گوگل پلی که باعث اطمینان و اعتماد کاربران به برنامهها میشود، میپردازیم.
اکثر کسانی که از گوشیهای هوشمند با سیستم عامل اندروید استفاده میکنند، برای دانلود اپلیکیشن، چه ایرانی و چه خارجی، به گوگل پلی مراجعه میکنند، زیرا از امنیت آن مطمئن هستند.
اما اگر اپلیکیشنهای ایرانی این قوانین را به هر طریقی دور بزنند و از اعتماد کاربران گوگل پلی سوءاستفاده کنند چه؟
در ادامه این قوانین را معرفی خواهم کرد.
یکی از مهمترین قوانین این برنامه، عدم امکان انتشار محتوای نامناسب است. اگر اپلیکیشنی حاوی محتوای نامناسب مثل محتوای جنسی، نژادپرستی، کودک آزاری و غیره باشد، بلافاصله از گوگل پلی حذف خواهد شد.
با این تفاسیر باید از خود بپرسیم، کدام یک از این برنامههای حذف شده حاوی محتوای نامناسب بوده است؟
با اینکه اپلیکیشن آپارات برنامهای ایرانی و داخلی است، دیده شده که محتواهایی با مضمون کودک آزاری منتشر کرده و با انتشار ویدئوهای مختلف از کودک آزاری و گزارشهای مختلف از آن، از قانون اول گوگل پلی پیروی نکرده است.
علاوهبر محتواهایی با عنوان کودک آزاری، انتشار محتوای خشونتآمیز که برای کودکان مناسب نیست اما توجه آنها به آن جلب میشود، خلاف قوانین است. مانند ویدئوهای بریدن سر، که حتی دیدن این ویدئوها برای بزرگسالان نیز مناسب نیست.
حق مالکیت و کپیرایت
وقتی کسی از برنامه و آثار دیگری استفاده و آن را بدون اجازه منتشر میکند، باعث آسیب رساندن به کاربران و توسعه دهندگان میشود. گوگل اجازه نمیدهد برنامهها یا حسابهای کاربرانی که حق کپیرایت را رعایت نکنند، به فعالیت ادامه دهند.
آیا این قانون شما را به یاد اپلیکیشن ایرانی خاصی نمیاندازد که کپیرایت را رعایت نکند و اخیراً از گوگل پلی نیز حذف شده باشد؟
گفته میشود در بسیاری از موارد، VODهای ایرانی با ارائه فیلم و سریالهای خارجی، بدون رعایت حق کپیرایت، این قانون گوگلپلی را رعایت نمیکند. این در حالیست که مدیران این شرکتها ادعا میکنند که هزینههای سنگینی را برای خریداری فیلمهای خارجی میپردازند.
آپارات حق کپیرایت صداوسیما را رعایت نکرده، چه برسد به فیلم و سریالهای خارجی!
روابط عمومی صداوسیما اعلام کرد با پیگیری اداره کل مالکیت فکری و حقوق بینالملل این سازمان، از محمدجواد شکوری مقدم مدیر آپارات، شکایت شده و وی مجرم شناخته شد.
روابط عمومی صدا و سیما اعلام کرده که آپارات مدتهاست به بهانههای مختلف از جمله استفاده از محتوای تولید شده توسط کاربر، اقدام به پخش محتوای متعلق به صداوسیما کرده و از طریق آن به کسب درآمد میپردازد.
صداوسیما معتقد است این امر نهتنها حقوق بینالملل را ضایع کرده، بلکه موجب تضعیف جایگاه رسانه ملی شده است.
از این رو، با توجه به مدارک و مستندات، محمدجواد شکوری مقدم مجرم شناخته شده و به پرداخت جزای نقدی محکوم شد.
بیشتر بخوانید : حواشی سریال زخم کاری فیلیمو
دیگر قوانین انتشار اپلیکیشن در گوگل پلی
اگر به فکر انتشار اپلیکیشن خود در این برنامه هستید، بهتر است بدانید که برای صدور اجازه برای این کار باید مراحلی را بگذرانید و قوانینی را در محصول خود رعایت کنید.
حال که قوانین مرتبط به حذف برنامههای ایرانی از گوگل پلی را بیان کردیم، به معرفی دیگر قوانین اصلی آن خواهیم پرداخت:
حریم خصوصی و سوءاستفاده
گوگل در هر کدام از اپلیکیشنهای خود متعهد به حفظ حریم کاربر و امنیت اطلاعات اوست، در نتیجه برنامههایی که مخرب هستند یا قصد سوءاستفاده از کاربران را دارند، در گوگل پلی منتشر نخواهند شد.
مجوزها
برنامه شما برای عملکرد مناسب، مجوز دسترسی به کدام قسمتها را میخواهد؟
درخواست مجوز در یک اپلیکیشن، باید برای کاربر منطقی باشد. گرفتن مجوز برای دسترسی به اطلاعات خصوصی کاربران از گوگل پلی کاری غیر ممکن است.
بدافزار
بدافزار، هر کدی است که میتواند دادههای کاربر را بدون اجازه استفاده کند یا به دستگاه کاربر هنگام اجرا آسیب برساند.
فیشینگ از معروفترین کارهایی است که از بدافزارها برای آن منظور استفاده میشود.
حال که اندکی با این قوانین آشنا شدید، نظر شما را به خواندن ادامه مطلب و پاسخ مسیریاب بلد درباره حذف از گوگل پلی جلب میکنیم:
واکنش روابط عمومی اپلیکیشن مسیریاب «بلد» به حذف از گوگل پلی
دفتر روابط عمومی بلد در پاسخ به گجت نیوز در مورد حذف اپلیکیشن مسیریاب و نقشه بلد از گوگل پلی، علت این اتفاق را تحریمهای اقتصادی وزارت خزانهداری آمریکا علیه ایران عنوان کرد.
روابط عمومی بلد در پاسخ به گجت نیوز گفت:
«گوگلپلی با اشاره به بند ۱۶.۵ توافقنامه توسعهدهندگان به علت تحریمهای اقتصادی وزارت خزانهداری آمریکا، نقشه و مسیریاب بلد را از دسترس کاربران خارج کرده است.»
وی افزود: «ما علاقهمندیم تا از طریق مذاکره با نفرات مرتبط با این موضوع در آن شرکت، به گوگلپلی برگردیم. در هر صورت نسخه اندروید بلد همچنان در بسترهای ارائه برنامه ایرانی (بازار و مایکت) برای کاربران در دسترس است.»
ختم کلام
نتیجه سختگیریهای گوگل پلی، جلب اعتماد تمامی کاربران آن از سراسر دنیاست. همه کسانی که صاحب یک کسبوکار هستند، به خوبی میدانند که جلب اعتماد سخت و نگه داشتن آن سختتر است. در نتیجه، اگر دلیل حذف برنامههای ایرانی از آن به دلایل بالا باشد، نمیتوان خردهای به دل گرفت.
اما با توجه به سابقه گوگل پلی، اپ استور و بیانیه صبا ایده، حذف این برنامهها به دلیل تحریمها بوده و دلیل دیگری نیز ندارد، که در این صورت، توسعهدهنگان دیگر ایرانی باید نگران باشند که چه زمانی در این زنجیره تحریمها نوبت به حذف سالها تلاش و منبع درآمدشان میرسد!
به نظر شما دلیل حذف این برنامهها از گوگل پلی چه بوده است؟ تحریمها یا نقض قوانین؟
در قسمت کامنتها از تجربه خود هنگام استفاده از این اپلیکیشنها و احساسی که نسبت به حذف این برنامهها از گوگل پلی دارید را برای ما بنویسید.