چند وقتی است که بیلبوردهای شهری تبدیل به رسانههایی برای فرهنگسازی جامعه شدهاند که اینکار در نوع خود جای تحسین و قدردانی دارد.
اما نکته این است که در هنگام فرهنگسازی دقت به حساسیتهای جامعه بسیار امر مهم و درخور توجهی است که نباید بههیچ عنوان آن را فراموش کرد.
اگر نگاهی به بیلبوردهای سطح شهر تهران بیاندازید با طرحهای جدیدی که توسط انجمن طراحان گرافیک انقلاب اسلامی خلق شدهاست مواجه میشوید:
مطالعه بیشتر: بزرگ شدن برند با فرهنگ سازی
“فرزند کمتر زندگی بهتر” شعاری بود که در دهۀ هفتاد در ایران طنینانداز شد اما این روزها با تغییر سیاستهای کلی دولت شاهد تغییرات 180درجهای در کنترل جمعیت هستیم و نماد آن بیلبوردهای ” با یک گل بهار نمیشه! ” است.
در این سری بیلبوردها که شعار ” فرزند بیشتر زندگی شادتر ” را با خود یدک میکشند دو گروه دوچرخهسوار را مشاهده میکنیم که در هنگام رکاب زدن در یک مسیر سربالایی با هم مقایسه شدهاند. وقتی تعداد افرادی که رکاب میزنند کم است این مسیر بسیار سخت و دشوار است و هنگامی که تعداد افراد زیاد میشود این سختی به یک شادی و تفریح دسته جمعی بدل میشود!
جدا از اینکه در شرایط اقتصادی فعلی و با توجه به حساسیتهای جامعه و سختی زندگی جوانان، اینگونه شعارها آیا تأثیری خواهد داشت یا خیر، چیزی که نظر بیننده را در طرحهای اولیه جلب میکند فراموش کردن خانم خانواده (چراغ خانه ، مادر خانواده ، نور امید همه خانواده ، سنگ صبورِ فرزندان و …) در تصویر است.
اما پس از بازخوردهای منتشر شده در فضای مجازی نسبت به عدم توجه به نقش مادر خانواده در بیلبودها، طرحهایی جدیدی جایگزین شد تا جایگاه زن را نیز در خانواده و البته در بیلبورد به رسمیت بشمارند!
امیدوارم از این پس اگر خواستیم به فرهنگسازی در جامعه بپردازیم خیلی دقیقتر و حساستر به تمامی ابعاد و تأثیرات آن توجه کنیم.
و اما در انتها به یک نکته میرسیم:
« فرزند کمتر زندگی بهتر » یا « فرزند بیشتر زندگی شادتر » !
با توجه به شعارهای بالا، با خودتان است که میخواهید زندگی بهتر داشته باشید یا شادتر.
علاوه بر نقش نداشتن همسر خانواده، خانواده بیش از حد معمول در کشور ایران زن که البته برابر مردان به حساب نمی آید ولی به لحاظ حقوقی دست کم به اندازه نصف مرد به شمار می آید! اینجا برای اینکه شادی و خوشبختی کامل خانواده معلوم بشه هر ۴ تا بچه مرد هستند و شوهر هم خب مرده و شدند ۵ به یک
درود….
نکته جالب تو بیلبورد اولی اینه که اصلا تصویری از مادر وجود نداره!!!به قول خودتون چراغ خانه کجاست؟چراغ خانه ای که خاموش باشد به بی راهه میرود…
نکته جالب تر اینه که انجمن طراحان گرافیک انقلاب اسلامی طبق اون چیزی که من خوندم یکی از سنگین ترین پروژه هاشون بود که کلی روش وقت گذاشته بودند و آخرش شد این!!!
بچه که عمر و نفسه؛ یکی خوبه دوتا بسه تا با مادرشون یه خانواده خوشبخت 4 نفره رو تشکیل بدی
نگاه های مختلفی در خصوص این تبلیغ وجود داره اما در مورد مطلب شما باید بگم متاسفانه اینجا فرزندان رو نیروی کار دیده، نیروهایی که باعث رونق زندگی می شن…
و مهمتر از همه این خانواده با همه شاد بودنش از نبود مادر رنج می بره