اپل با خرید دیزنی یک غول سرگرمی بی نظیر میسازد.
غولهای تجاری اپل و دیزنی ممکن است در آینده با هم در یک شرکت غول پیکر ادغام شوند. کارشناسان بر این باورند که این کار به نفع هر دو شرکت خواهد بود.
شرکت اپل و شرکت والت دیزنی دارای یک رابطه طولانی مدت هستند. از آنجایی که باب ایگر ، مدیر عامل دیزنی با بنیانگذار فقید اپل، استیو جابز دوست بود، این موضوع مشخص است.
با این وجود به اعتقاد وکلای مالی هر گونه ادغام یا خرید احتمالی تقریباً با مخالفت قطعی و «دعوای حقوقی سهامداران» روبرو خواهد شد.
ادغام اپل و دیزنی
استیو جابز شناخته شدهترین فرد بین شرکتهای فناوری و سرگرمی است که به عنوان یکی از سازندهها و بعداً مدیرعامل اپل شناخته میشود.
استیو جابز همچنین سهامدار عمده استودیوی انیمیشن پیکسار بود، قبل از اینکه در سال 2006 به شرکت والت دیزنی فروخته شود. به عنوان بخشی از این قرارداد، جابز نیز به عضویت هیئت مدیره شرکت والت دیزنی در آمد، سمتی که تا زمان مرگش در سال 2011 در این شرکت حفظ شد.
در سال 2004 استیو جابز پس از شکست مذاکرات اولیه با مدیر اجرایی سابق دیزنی، مایکل آیزنر، اعلام کرد که پیکسار دیگر با دیزنی همکاری نخواهد کرد. زمانی که ایگر در سال 2005 جایگزین او شد، رابطه را اصلاح کرد و دیزنی پیکسار را به قیمت 7.4 میلیارد دلار خریداری کرد.
ایگر بعد از آن در سال 2011 به عنوان یکی از اعضای هیئت مدیره شرکت اپل، انتخاب شد، اما در سال 2019 با آماده شدن دو شرکت برای رقابت در جنگهای استریم، سمت خود را ترک کرد.
در حالی که امروزه هیچ اشتراک محتوایی بین Apple TV+ و Disney+ ( که هر دو در نوامبر 2019 راه اندازی شدند) وجود ندارد، همکاری بین این دو برای رقبایی مانند Netflix و Prime Video خبر بدی خواهد بود.
ادغام بین اپل و دیزنی فقط شایعه نیست بلکه خود باب ایگر نیز یک سرمایه گذاری مشترک را پیش بینی کرده بود.
ایگر در کتاب The Ride of a Lifetime: Lessons from 15 Years به عنوان مدیر عامل شرکت والت دیزنی مینویسد: «من اعتقاد دارم اگر استیو هنوز زنده بود، ما شرکتهای خود را با هم ادغام میکردیم، یا حداقل در مورد امکان آن بسیار جدی صحبت میکردیم.»
تحت مدیریت ایگر ، دیزنی توانست شرکتهایی از جمله پیکسار، مارول، لوکاس فیلم و قرن بیست و یکم فاکس را خریداری کند. اما شاید اکنون نوبت دیزنی است که خریداری شود.
اما شرکت اپل و شرکت والت دیزنی هنوز به گمانه زنیها در این مورد پاسخ دقیقی ندادهاند.
ارزش فعلی دو شرکت
با اینکه دیزنی یک نام تجاری نمادین و یک تجارت بسیار موفق است، بزرگی آن توسط اپل تحت الشعاع قرار گرفته است.
اپل از نظر درآمد به عنوان بزرگترین شرکت فناوری در جهان شناخته میشود. در سال 2022، مجموع درآمد آن 394.3 میلیارد دلار بود. با قیمت 2.620 تریلیون دلار، بزرگترین شرکت جهان از نظر ارزش بازار در نظر گرفته میشود.
در مقایسه، شرکت والت دیزنی در مارس 2023 با ارزش 182.56 میلیارد دلار، پنجاه و پنجمین شرکت بزرگ جهان است. به اعتقاد کارشناسان تجاری، هر دو شرکت بسیار موفق بوده و مشتریان شاخص و ممتازی دارند. به همین دلیل ادغام آنها باعث پیشرفت قابل توجه و افزایش سود مجموعه خواهد شد.
میتوان به خوبی تصور کرد که آنها چگونه خواهند توانست بهطور یکپارچه فناوری و خدمات خود را با هم ترکیب کنند. در نتیجه مشتریان بیشتری که علاقهمندند بخشی از ارزش مجموعه سرگرمی اپل و دیزنی را داشته باشند را جلب می کند.
چه عاملی مانع از ترکیب اپل و دیزنی میشود؟
همانطور که خود ایگر مطرح کرد، از زمان مرگ جابز در سال 2011، تمایل کمتری برای ادغام دیزنی و اپل وجود داشته است.
وقتی هر دو شرکت وارد رقابت در دنیای استریم شدند، به نظر میرسید که این دو بیشتر از همیشه از هم فاصله گرفتهاند. با این وجود، هر دو شرکت ویژگیهایی دارند که میتوانند برای یکدیگر مفید باشند .
موضوعی که ادغامها را قابل توجیه میکند این است که خریدن چیزی آسانتر از ساختن آن باشد. اپل پلتفرم و توزیع را دارد، در حالی که دیزنی محتوا ارائه میکند.
با اینکه برخی افراد این ادغام احتمالی را بسیار خوشایند میدانند، همکاریهای تجاری بزرگ همیشه آنطور که مردم انتظار دارند پیش نمیروند.
دیزنی شرکتهای زیادی را با موفقیت گرد هم آورده است، اما همه آنها در صنعت سرگرمی فعال بودهاند. اما در این مورد خاص، آنها قرار است با شرکتی که اساساً یک شرکت سختافزاری است ادغام شوند. سخت است بگوییم که آیا این موضوع عملی است یا نه؟ یکی از دلایل عدم موفقیت ادغامها این است که آنها در یکپارچهسازی فرهنگهای شرکتی و عملیاتی خود شکست میخورند.
تقریباً به طور قطع می توان گفت که دعوای حقوقی سهامداران وجود خواهد داشت. به طور کلی هرزمان که یک شرکت سهامی عام خریداری میشود، هیئت مدیره فروشندگان به دلیل نقض وظیفه امانتداری مورد شکایت قرار میگیرند. اتهام آنها همیشه این است که آنها روند فروش مناسبی را اجرا نکردهاند و یا شرکت را خیلی ارزان فروخته و سهامداران را به هم ریختهاند.
اما بعید است که این موضوع مانع از خرید احتمالی شود. این دعاوی معمولاً همیشه با تعدیلهای جزئی در قیمت خرید حل میشوند.
منبع: newsweek