اخیراً تیزهای تبلیغاتی به سمت استفادۀ هر چه بیشتر از عناصر و مفاهیمی میروند که تا به امروز کمتر شاهد آنها بودهایم.
تیزر تبلیغاتی کنسرو ماهی ایلیکا، یک نمونه از تبلیغاتی است که عناصر خاصی را دربر دارد به گونهای که برای عدهای از مخاطبان، قابل توجه و مطلوب قلمداد میشود و برای عدهای نامطلوب.
قبل از هر چیز، موسیقی آشنای این تیزر (ترانهای از «فریدون فروغی») که تنها با تغییر کلمات آن سعی در جلب توجه مخاطب داشته است، قابل تأمل و بررسی است.
ترانهای که برای بسیاری از مخاطبان ارزشمند است و جایگاه خاصی در میان علاقهمندان به موسیقی دارد. سوء استفاده از این نوع موسیقیها بهویژه در فضایی که هیچ تناسبی با مفهوم آن ندارد، اقدامی ناشایست است.
استفادۀ نابهجا از موسیقیهایی که در این سطح از اعتبار و علاقهمندی قرار دارند، به ارزش آنها لطمه وارد میکنند و خشم بسیاری از فرهنگدوستان و هنردوستان را برمیانگیزد.
مشاهده تیزر تبلیغاتی تن ماهی ایلیکا:
حال جای سوال است که چرا گروه آریا ملل زرین برای معرفی یک محصول در قد و قوارۀ تن ماهی، به خود اجازۀ استفاده از این موسیقی ماندگار را میدهد؟
در واقع با طراحی و نمایش این تیزر تبلیغاتی تن ماهی ایلیکا بیشتر از آنکه به عنوان محصولی با کیفیت در ذهن مخاطب جای بگیرد، به عنوان محصولی که هیچ توجهی به فرهنگ و موسیقی نمیکند در ذهن مخاطب حک خواهد شد.
نکتۀ قابل توجه دیگر، نمایش اغراقآمیز مصرف تن ماهی ایلیکا است.
ساخت وسایلی چون لوستر یا وسایل تزئینی و … گواهی بر مصرفگراییست. مصرف تن ماهی ایلیکا به این صورت از نظر مخاطب غیرعاقلانه و اغراق آمیز است. شاید ساخت مبلمان و دکوراسیون منزل از نگاه سازنده تیزر تبلیغاتی خلاقانه باشد اما حقیقت این است که این ایده از منظر تبلیغاتی زیادهروی در انتزاعی بودن است.
همچنین از سوی دیگر الگوی صرفهجویی را زیر سوال میبرد؛ اگر نمایش این نوع مصرفگرایی از تبلیغ حذف میشد، شاید تبلیغ برای مخاطب قابل قبولتر بود.
نقش اصلی اکثر تیزرهای تبلیغاتی با موضوع محصولات خانگی و یا غذایی را بانوان ایفا میکنند.
تن ماهی ایلیکا از جمله تیزرهایی است که نقش اصلی را در آن یک مرد ایفا کرده است. پدر خانواده در منزل با شادمانی و به دور از هر گونه نارضایتی در حال پختوپز است و با ورود همسر و فرزندانش با احترام آنها را سر میز ناهار دعوت میکند. با این دیدگاه شاید بتوان این تیزر را یک تبلیغ فمنیستی تلقی کرد.
رنگ از جمله عناصر مهمی است که از نظر کارگردان دور نمانده و سعی شده با استفاده از رنگهای گرم در وسایل منزل و لباس مرد خانه توجه مخاطب را برانگیزد.
نوع تیپ و لباس شخصیت مرد نیز گواه بر هنرمند بودن اوست و شاید بازگو کنندۀ این مطلب است که تن ماهی ایلیکا، تن مورد علاقۀ هنرمندان است!
در نهایت به نظر میرسد باتوجه به سوء استفاده از یک موسیقی محبوب (یک اثر هنری) و نمایش یک هنرمند به عنوان بازیگر اصلی، شاهد یک نوع نمایش پارادوکسیکال در این تیزر هستیم.
یکی از شاهکارهای ماندگار موسیقی رو بدون کسب اجازه رو تبلیغ کنسرو ماهی گذاشتن اینقدر بی شعوری نوبره
خیلی ملت بیکاری داریم حالا یه تبلیغه دیگه انقدر قشقرق راه انداختن نداره مسخره ها
خیلی تبلیغ مزخرفیه 😐
البته عموم مردمی که مخاطب این تبلیغ در پخش تلویزیون هستند نسبت به این موسیقی حساسیت ندارند (مطمئنن)
و اینکه نشانه مصرف گرایی به بازیافت مانده محصول ختم میشه و میتونه حرکت این فرد در تبلیغ یک الگو بشه در تمامی محصولات مصرفی با پسماند (اینکه از باقیمنده محصول چه فلزی یا کاغذی و… تولیداتی داشته باشیم همینطور که نمونه های هنری زیادی داشتیم که ازاین طریق ساخته می شوند)