- برنامههای پیشرفته برای نظارت در اینترنت
- همه نگاهها به شماست!
- تشخیص چهره برای استفاده از اینترنت موبایل در چین
- تشخیص چهره، بخشی ازهویت شهروندان چینی
- فناوری تشخیص چهره چگونه کار میکند؟
- آمازون هم به دنیای فناوری تشخیص چهره وارد میشود
- آمریکایی هم دستی بر سانسور دارند!
- تأثیرات منفی متعدد نظارت بر رسانههای اجتماعی
فناوری تشخیص چهره که این روزها میان کاربران بسیار محبوب شده؛ در چالشی عظیم گیر افتاده است. آیا فناوری تشخیص چهره قرار است به کسبوکارهای اینترنتی کمک کند یا به یک ابزار جاسوسی تبدیل شده است؟
برنامههای پیشرفته برای نظارت در اینترنت
گزارش سال 2019 راجع به آزادی اینترنت، ازسوی سازمان دیدهبان مستقل خانه آزادی اینترنت منتشر شده است. براساس این گزارش 40 مورد از 65 کشور مورد مطالعه (حدود 62 درصد)؛ برنامههای پیشرفته نظارت بر رسانههای اجتماعی ایجاد کردهاند. هوش مصنوعی و فناوری تشخیص چهره یکی از همین برنامههاست.
همه نگاهها به شماست!
از نظر آزادی اینترنت، چین به عنوان بستهترین کشور در ردهبندی قرار گرفت. روسیه و مصر نیز در رده کشورهای “محدود کننده” قرار گرفتند. در کل ، “89 درصد از کاربران اینترنت یا نزدیک به 3 میلیارد نفر” به نوعی تحت برنامه تجسسی قرار میگیرند، عددی کاملاً حیرت انگیز.
چگونگی انجام این کار هم به همان اندازه حیرت انگیز است. به عنوان مثال حزب کمونیست چین سیستمی از نیروهای آماده به خدمت دارد که دادهها را تجسس کرده و “محتوای مشکل ساز” را علامت گذاری میکند.
در همین حال، شرکت چینی Semptian نیز سیستم نظارتی Aegis در نظارت بر بیش از 200 میلیون نفر در چین کمک میکند.
مورد دیگر در چین؛ استفاده از فناوری تشخصی چهره برای نظارت بر مردم است.
تشخیص چهره برای استفاده از اینترنت موبایل در چین
دولت چین استفاده از فناوری تشخیص چهره برای ۸۰۰ میلیون کاربر اینترنتی را اجباری میکند. برابر تازهترین تصمیم دولت چین که از هفته گذشته اجرایی شد، هر شهروند چینی که از طریق گوشی تلفن همراه به اینترنت متصل میشود باید در فرآیند فناوری تشخیص چهره ثبت نام کند.
وزارت صنعت و فناوري اطلاعات چين اعلام کرده است که این کار به منظور «حمایت از حقوق و منافع قانونی شهروندان در فضای مجازی» اعمال میشود.
در اطلاعیه این وزارتخانه همچنین آمده که کاربران تلفنهای همراه باید نام واقعیشان را با استفاده از فرآیند تایید تشخیص چهره ثبت کنند.
وزارت صنعت و فناوری اطلاعات چين برای توضیح این تصمیم به قوانین ضدتروریستی و امنیت سایبری استناد میکند. با این حال منتقدان این طرح میگویند این اقدام افزایش نظارت حداکثری بر توده مردم چین را به دنبال خواهد داشت.
وظیفه اسکن چهره شهروندان، توسط سه سرویس بزرگ مخابراتی دولتی با نامهای چین چاینا تلکام، چاینا یونیکام و چاینا موبایل انجام گیرد.
این سرویسهای مخابراتی، عکسهایی از تصاویر خریداران خط همراه و خدمات دادهای را اسکن کرده و پس از آن با اطلاعات هویتی آنها در فضای مجازی مقایسه کرده و در صورت تأیید خط مورد نظر را تحویل میدهند.
این اقدام در حالی صورت میگیرد که از سال 2013 تاکنون خریداران خط جدید تنها کارت ملی خود را به اپراتورها ارائه داده و خط جدید یا دادههای اینترنتی را به نام خود ثبت میکردند. اما حال آنها مجبورند اسکن تصویر چهره خود را نیز به اپراتورها ارائه کنند.
تشخیص چهره، بخشی ازهویت شهروندان چینی
در سالهای اخیر، دولت پکن اقدامات گستردهای را برای تشخیص چهره مردم در مراکز عمومی، ورزشگاهها، فروشگاهها و مکانهای دیگر از جمله خیابانها و کوچهها انجام داده و سرمایهگذاریهای عظیمی را به این موضوع اختصاص داده است.
گستردگی فناوری تشخیص چهره در این کشور آسیایی به حدی است که هویت اغلب دانشآموزان چینی در مدارس با کمک این فناوری تشخیص داده شده و ورود و خروج آنها تنها براساس اسکن تصویر صورت انجام میگیرد.
از طرفی دولت چین در تلاش است تا ۱۷۰ میلیون دوربین امنیتی را با هوش مصنوعی و فناوری تشخیص چهره ترکیب کرده و آن را برای ایجاد سامانه نظارتی وسیعی در سراسر کشور به کار گیرد.
فناوری تشخیص چهره چگونه کار میکند؟
فناوری تشخیص چهره یکی از سیستمهای زیرمجموعه هوش مصنوعی تلقی است. این یک تکنولوژی توانا در شناسایی و تأیید یک فرد از یک عکس دیجیتالی یا ویدئو است.
سیستم تشخیص چهره سیستمی است که بر اساس تکنولوژی هوش مصنوعی و الگوریتم های یادگیری عمیق (Deep Learning) قادر به شناسایی چهره افراد با دقت بالا است.
در بازشناخت تصویر یک چهره، تصویر ورودی با توجه به اطلاعات موجود در بانک اطلاعات، مورد شناسایی قرار میگیرد. این بانک شامل مشخصاتی از تصویر چهره افراد شناسایی شدهاست که از آن به عنوان تشخیص چهره بیومتریک است.
محققان براي شناسايي بهتر افراد یکديگر از يك سري ويژگیهايی استفاده میكنند كه براي هر شخص به طور انحصاری است و از شخصي به شخص ديگر متفاوت است.
این ویژگیها میتوانند از حسگر اثر انگشت تا مشخصات عنبیه و.. باشند. اکنون همین ویژگیها برای تائید هویت در سیستم های تشخیص چهره بیومتریک مورد استفاده قرار میگیرد.
آمازون هم به دنیای فناوری تشخیص چهره وارد میشود
سال گذشته بود که در عروسی خاندان سلطنتی از تکنولوژی تشخیص چهره آمازون به نام REKOGNITION استفاده شد. اسکای نیوز در این راه از همکاری آمازون و استارتاپهای تکنولوژی محور کمک گرفت.
بر اساس این همکاری، زمانی که افراد مختلف وارد مراسم میشدند، نرم افزار تشخیص چهره آمازون یعنی Rekognition به کمک این شبکه آمد و اطلاعات کاملی از فرد را فراهم آورد.
آمریکایی هم دستی بر سانسور دارند!
اگرچه ایالات متحده به عنوان “آزاد” از سانسور اینترنتی شناخته میشود، اما گزارش سازمان دیدهبان مستقل خانه آزادی اینترنت مشخص میکند که ایالات متحده آمریکا به هیچ وجه بی گناه نیست!
این گزارش از شرکت اسرائیلی امنیت سایبری به نام Cellebrite نام میبرد، که اخیراً برسر معاملهای جدید با اداره گمرک و مهاجرت آمریکا، با ارزشی بین 30 تا 35 میلیون دلار به توافق رسیده است. ابزارهای Cellebrite به کاربران این امکان را میدهد که به راحتی تلفن ها را هک کرده و انواع دادهها را استخراج کنند.
نکته حیرتآور اینکه سایر کشورها برای یادگیری چگونگی نظارت بر رسانههای اجتماعی، مقامات خود را به ایالات متحده می فرستند.
در این گزارش آمده است: “مقامات فیلیپین برای آموزش در مورد ایجاد یك واحد نظارتی جدید برای رسانههای اجتماعی توسط پرسنل ارتش آمریكا به كارولینای شمالی سفر كردند.
گردان واکنش سریع بنگلادش (RAB) ، یک واحد “ضد تروریسم” تحت حمایت دولت که عمدتا به دلیل نقض گسترده حقوق بشر از جمله شکنجه و “قتل های خارج از صلاحیت دادگاه” شناخته میشود،
در آوریل سال 2019 جهت یادگیری نحوه استفاده از “نرم افزار سیستم نظارت بر شبکه اجتماعی مبتنی بر موقعیت مکانی” به ایالات متحده سفر کردند.
تأثیرات منفی متعدد نظارت بر رسانههای اجتماعی
این مطالعه همچنین، به طور اساسی بیانگر این است که چگونه این دولتها از دادههای جمع آوری شده توسط این تجسسها جهت اعمال فشار استفاده می کنند. براساس این گزارش ، “47 مورد از 65 کشور ارزیابی شده، کاربران را به دلیل اظهارات سیاسی، اجتماعی یا مذهبی بازداشت کرده اند.”
در این گزارش تاکید می شود ، فقط دولتهای سرکوبگر نیستند که این کار را میکنند. حتی کشورهای “آزادی” مانند انگلستان و ایالات متحده نیز کنشگران را تحت نظر قرار میدهند.
از جمله نمونهای که در آن اداره گمرک و مهاجرت آمریکا، از “رسانههای اجتماعی در شهر نیویورک برای جمعآوری اطلاعات در مورد گروههایی که به سیاست مهاجرت و کنترل اسلحه دولت اعتراض میکنند” استفاده کرد.
این گزارش مفصل است، اما ارزش خواندن دارد که به خوبی درک کنیم که چقدر این شیوهها گسترده است. فقط انتظار نداشته باشید وقتی کارتان تمام شد احساس خوبی در مورد آزادی اینترنت داشته باشید!
منبع: https://sea.mashable.com