آمار رسمی مطالعه در ایران زیر 20 دقیقه است که با توجه به رتبه اول سرانه مطالعه در جهان به میزان 90 دقیقه برای کشور ژاپن، این آمار بسیار ناامیدکننده است. نگران کنندهتر آن است که از این زمان مطالعه برای ایرانیان، 6 دقیقه مربوط به مطالعه کتابهای درسی است!
تعداد کتابهای منتشر شده در سال نیز کمتر از 40.000 نسخه است که توسط 3.600 ناشر چاپ میشود، یعنی بطور میانگبن چاپ یک نسخه توسط هر ناشر در سال انجام میشود که 20 درصد آنها نیز تنها یکبار چاپ میشود و تجدید چاپ ندارند.
رتبه اول مطالعه جهان مربوط به ژاپن به معنای مطالعه 47 کتاب در سال است. همین موضوع موجب شد تا نظربازار اقدام به بررسی صنعت نشر و چاپ کتاب از بین 5276 نفر در بازه 18 تا 65 سال کند که آمار آن در اینفوگرافیک زیر آمده است.
همانطور که در بالا نیز مشاهده کردید بیشترین دوره مطالعه در بین ایرانیان بصورت ماهیانه و فصلی انجام میشود و تنها 4 درصد از مخاطبین روزانه مطالعه میکنند که 59 درصد در زمان مطالعه در منزل صورت میگیرد.
میزان مطالعه در بین زنان و مردان جامعه ایرانی تقریباً یکسان بوده و 38 درصد از کتابهای مطالعه شده قیمتی حدود 10 تا 20 هزار تومان دارند.
جهت آسیبشناسی عدم میل مطالعه، عوامل زیادی از جمله میزان زمان فراغت جامعه، درآمد و محتوای کتابهای منتشر شده، تعداد کتابخانهها و غیره بررسی کرد اما با توجه به زمان زیادی که جامعه ایرانی در شبکههای اجتماعی میگذرانند و قیمت نسبتاً پایین کتاب در ایران ، مهمترین عامل در رشد کتابخوانی ایرانیان فرهنگسازی است.
بدین ترتیب با توجه به رفتارشناسی ایرانیان و تمایل زیاد آنان در استفاده از موبایل، یکی از راهکارهای مناسب در این زمینه میتوان ارتقا کتابخوانی بصورت کتابهای الکترونیک است تا هم هزینههای آن کاهش پیدا کند و همچنین بتوان این بستر را در جایی فراهم کرد که جامعه امروز بیشترین زمان فراغت خود را در آن میگذراند.