آمریکا از زمان به وجود آمدن صنعت خودروسازی شاهد آمد و رفت پنجاه برند در این عرصه بوده و این رقم در مورد بریتانیا حدودا 60، در مورد ایتالیا 12، در مورد آلمان 20 و در مورد فرانسه 26 برند گزارش شده است. در این میان برخی برندها نسبت به بقیه شرایط سخت تری را سپری کرده و در نهایت با کمی تلاش موفق شدهاند تا به منظور بقا به فروش مورد نظر خود دست یابند. با این وجود یک سری برندهای بزرگ با سابقهای طولانی تنها به یمن حضور یکی از محصولات خود در بازار خودرو توانستهاند از خطر ورشکستگی نجات پیدا کنند که به آنها به چشم قهرمان مینگرند. در این مطلب با 7 ماشینی که از ورشکستگی بردنشان جلوگیری کردند، آشنا میشویم:
- Bentley Continental GT
بنتلی سابقه ای طولانی و تقریبا پیچیده در بازار خودرو دارد. تا اواخر دهه 1990، بسیاری از مشکلات برند ریشه در جدایی از رولز رویس داشت که از جایگاه پایین تر آن در دنیا خبر میداد. آن زمان که فولکس واگن اقدام به خرید سهام بنتلی در سال 1998 میلادی کرد، بنتلی وضعیت بدی داشت. تنها 1500 نفر کارگر در کارخانه «Crewe» کار میکردند و میزان فروش سالیانه کارخانه در 1000 دستگاه اتومبیل خلاصه میشد.
بلافاصله پس از خرید سهام، فولکس واگن دست به سرمایه گذاری 2 میلیارد دلاری برای احیای بنتلی زد و اولین خودروی جدیدی که تحت سرپرستی فولکس واگن طراحی و ساخته شد، کانتیننتال جی تی 2003 با موتور .06 لیتری W12 توئین توربو نام داشت. این نخستین خودروی بنتلی بود که با وجود استفاده از تکنیکهای تولید انبوه در روند ساخت آن، کیفیت خودرو پایین نیامد. به هر حال، یک خودروی کانتیننتال بهتر ساخته و به سرعت مونتاژ شد.
در ادامه میزان تقاضا به قدری زیاد بود که سقف تولید 9500 دستگاه خودرو در کارخانه Crewe نمیتوانست به این حجم بالا پاسخ مناسبی بدهد. در نتیجه مقامات مربوطه تصمیم گرفتند تا مدل چهار درب آن در آلمان تولید گردد. اکنون نسل سوم خودروی کانتیننتال جی تی در راه بوده و بنتلی همیشه به عنوان یک برند لوکس علاقمندان و طرفداران زیادی در سرتاسر جهان دارد.
- Volvo XC90
خودروی مدل ایکس سی 90 دو بار ولوو را از خطر ورشکستگی نجات داده است. اولین بار به سال 2002 بر میگردد که ولوو تحت مالکیت فورد بود. گروه خودروسازی ولوو فقط به تولید خودروهای سدان و استیشن واگن میپرداخت و در ادامه مدیران شرکت در صدد برآمدند تا بر روی اتومبیلهای تجاری خود تمرکز کنند.
در حالی عمر سدانها و واگنها به پایان میرسید که فورد میدانست ولوو باید با خودروهای شاسی بلند خود در بازار حضور یابد. در نهایت خودروی ولوو ایکس سی 90 توانست جایزه خودروی سال آمریکای شمالی را به دست آورد. دریافت جایزه سال 2003 مجله «Motor Trend» نیز از جمله افتخاراتی بود که نصیب این خودرو شد.
ولوو در سال 2010 از مالکیت فورد درآمد و شرکت خودروسازی جیلی سهام آن را خرید. این غول خودروسازی چینی به ولوو پول زیادی داد و مهندسان را مامور کرد تا بروند و به بهترین نحو ممکن دست به طراحی و تولید یک خودروی تمام عیار بزنند.
نتیجه، یک پلتفرم جدید با پیشرانههای Drive-E (شامل هیبریدی)، فضای داخلی شیک و جذاب و سیستم اطلاعاتی جالب و سرگرم کننده از کار درآمد. این خودرو در اروپا، آسیا و آمریکای شمالی فروش خوبی داشت و در نهایت سودآور بود. به این ترتیب ولوو توانست جایگاه خود را به عنوان یک برند ممتاز و پیشتاز آلمانی در بازار تثبیت کند.
- Ford Taurus
حتی غول بزرگی مثل فورد نیز در شرایطی خاص در معرض خطر ورشکستگی قرار گرفته است. بیشترین مشکل برای فورد در اواخر دهه 1970 میلادی اتفاق اقتاد که با بحران مالی مواجه شد. فورد تا پیش از آن برای مقابله با بحران انرژی ترفند خاصی نیندیشیده بود، استایل آن قدیمی بود و به سختی میشد به خودروهایش اطمینان کرد.
هجوم خودروهای کوچک، کارآمد و قابل اعتماد ژاپنی به بازار، خودروهای آمریکایی را به طور کلی بد جلوه داد. فورد باید در سبک طراحی و ساخت خودروهای خود انقلابی را ایجاد میکرد. فورد در سال 1980 میلادی حدود 3 میلیارد دلار بر روی پروژه ساخت اتومبیلی سرمایه گذاری کرد که با رویکرد جدید تیمی و ارتقاء سطح فناوری در فرایند تولید محصولات خود تطابق داشت.
این رویکرد تحت عنوان «خودگردانی مستقیم» مرزهای بین طراحی و مهندسی را در هم شکست. مدیران فورد با همکاری تعدادی طراح و مهندس کاری کردند تا مطمئن شوند که خودروی تاروس همان محصولی است که میتواند موفقیتشان را تضمین کند.
خودروی جدید فورد از هر لحاظ، از طراحی داخلی گرفته تا ضریب آیرودینامیک به روز بود و وقتی که در سال 1986 میلادی پای آن به نمایشگاهها باز شد، مشتریان زیادی به سوی آن تمایل پیدا کردند. اگر فروش خوبی نداشت، مسلما فورد ورشکست میشد.
- Porsche Boxter
اوایل دهه 1990 میلادی، پورشه به عنوان یک خودروساز اسپرت آلمانی در آستانه ورشکستگی قرار داشت. در سال 1993 پورشه تنها 14 هزار دستگاه خودرو فروخت و میزان فروش آن در ایالات متحده آمریکا تنها 3 هزار دستگاه بود. یکی از مشکلات پورشه در آن زمان فرایند «اشباع در تولید» بود که همین امر هزینههای زیادی را به مشتریان تحمیل میکرد.
مدیران در اشتوتگارت شروع به بررسی Mazda MX-5 یا Mazda Miata کرده و ایده معرفی یک مدل خودروی ارزانتر را مطرح نمودند. در ادامه چند مهندس سابق تویوتا برای کمک به پیاده سازی فرایند تولید به موقع به سبک ژاپنی به استخدام شرکت درآمدند. پورشه به رودستر جدید خود پیچ و تابی کامل داده و کاری کرد تا موتور اتومبیل در وسط قرار گیرد.
بیشتر بخوانید: تاریخچه نیسان جی تی آر
در عین حال اعمال یک سری تغییرات در خط تولید مدت زمان ساخت هر واحد را از 120 ساعت به 72 ساعت رساند و موجب شد تا تعداد خطاهای ساخت هر خودرو نیز 50 درصد کاهش یابد.
این یک موفقیت بزرگ به شمار میرفت و به پورشه بودجه مورد نیاز برای عرضه مدلهای جدید و افزایش جزابیت خود در سالهای آینده را داد. چه کسی میداند که در آینده خودروی باکستر از لحاظ الکتریکی چه پیشرفتهایی خواهد کرد؟
- Aston Martin DB7
در دهه 1990 میلادی استون مارتین بازنده میدان بود و به عنوان یک برند خودروساز آینده روشنی را پیش روی خود نمیدید. تاریخچه ای غنی از طراحیهای خیره کننده و فهرستی بلند بالا از خودروهای سمبلیک وجود داشت اما ورود به قرن بعدی مستلزم ارائه نمادی جدید بود.
دو عامل استون مارتین را از تبدیل شدن به یک شرکت سازنده خودروهای اسپرت لوکس نجات داد: یکی از آنها شرکت فورد موتور و دیگری مشارکت در زمینه طراحی با «یان کالوم» و «کیت هلفت» بود. دی بی 7 ابتدا قرار بود جایگزین جگوار ایکس جی اس شود اما فورد خواهان صرف هزینه زیاد برای توسعه یک مدل جدید استون مارتین نبود.
کالوم بر اساس پلتفرم جگوار ایکس جی اس و با استفاده از موتور شش سیلندر سوپر شارژ جگوار، خودرو جدید را به گونه ای طراحی کرد که شبیه استون مارتین باشد. در نهایت این پلتفرم جگوار بود که در فرایند طراحی آن از فورد، مزدا و سیتروئن نیز کمک گرفته شد.
این اثر استادانه کالوم، بلافاصله خودرو «Virage» را قدیمی جلوه داد در حالی که بسیار مقرون به صرفه بود. موفقیت سریع و چشمگیر دی بی 7 موجب گردید تا استون مارتین دوباره به عنوان یک برند با سبک و کارایی مناسب نزد همگان مطرح شود.
- VW Golf MKI
فولکس واگن در دهه 1970 میلادی به راحتی میتوانست ورشکست شود. فولکس واگن برای مدت چند دهه بر روی فروش بالای خودروی بیتل خود حساب باز کرده بود و واقعا هم موفق بود اما این خودروی قدیمی دیگر چندان پر طرفدار به نظر نمیرسید و ورود موج عظیمی از خودروهای ساب کامپکت مدرن به بازار در دهه 1960 میلادی به جایگاه برند ضربه زده بود.
در آن دوران ورشکستگی یک تهدید جدی به شمار میرفت، بنابراین فولکس واگن در صدد برآمد تا با آئودی رقابت کند. در ادامه فولکس واگن خودروی «پاسات» را به بازار ارائه داد. به نظر میرسید که این خودروی جدید بتواند برای مدتی کوتاه فولکس واگن را از خطر ورشکستگی نجات دهد اما پلتفرم جدید دیفرانسیل جلو و موتور چهار خطی گلف ام کی آی موفقیت برند در بلند مدت را تضمین کرد. این خودروی کاربردی، قابل اعتماد و مشاهده رد پایی پر رنگ از سبک طراحی افسانه ای «جورجتو جوجارو» در آن موجب شد تا به موفقیتی آنی دست یابد.
عرضه فولکس واگن جی تی آی در مرحله بعدی و ارائه تعریفی از آن دسته از خودروهای هاچ بک که مناسب شرکت در ماسبقات رالی یا سرعت طراحی و ساخته میشوند، همگان را مطمئن کرد که خودروی گلف فولکس واگن موفق به فتح قلههای بیشتری نیز در آینده خواهد شد.
- Nissan Rogue Sport
با نزدیک شدن به سال 2000، نیسان دچار مشکلات متعددی شد. برای پاسخ به تقاضای مشتریان تنها وجود نیمی از کارخانجات تولیدی نیسان کفایت میکرد. خودروساز باید خودرویی بسازد که مردم خواهان آن بوده و در عین حال ارزان نیز باشد. رئیس جدید نیسان، کارلوس گون، اکنون تحت تعقیب قضایی قرار دارد اما در آن زمان توانست نیسان را از یک چاه 20 میلیارد دلاری که در آن افتاده بود، نجات دهد.
او ابتدا کار را با بستن پنج کارخانه ناموفق در ژاپن و به حراج گذاشتن یک سری داراییهای با ارزش شروع و سپس نیسان قشقایی را روانه بازار کرد. این خودرو که در ایالات متحده آمریکا تحت عنوان «روگ اسپرت» شناخته میشد، در رقابت با هوندا سی آر-وی و تویوتا RAV4 در اروپا به موفقیتی خاص و منحصر به فرد دست یافت.
خودروی نیسان قشقایی در همین قاره طراحی و ساخته شد. این یک موفقیت بزرگ به شمار میرفت و نیسان را دوباره در جایگاههای برتر قرار داد. در نهایت این پیروزی بزرگ منجر به تولید SUVها و کراس اورهای بیشتری شد.
بیشتر بخوانید: شاسی بلندهای چینی در ایران
در سال 2017، گون به دلیل عدم اعلام میزان دقیق حقوق خود و سوء استفاده فاحش از داراییهای شرکت بازداشت شد. او همچنین متهم شده که از منابع مالی نیسان اختلاس کرده است. در نهایت گون درون جعبهماشینای مخصوص حمل آلات موسیقی از ژاپن فرار کرد. این کار ممکن است بسیار شرورانه به نظر برسد اما از کمک بزرگ گون به نجات نیسان از خطر ورشکستگی و طراحی و تولید «روگ اسپرت» یا همان قشقایی نمیتوان به راحتی چشم پوشی کرد.
لینک منبع: carbuzz.com