برندسازی یا برندینگ Branding شامل فرایند طراحی و ایجاد یک هویت منحصر به فرد برای یک استارتاپ Startup ، محصول، خدمات، شرکت یا فرد است. این موضوع شامل ایجاد ارتباطات و آگاهی نسبت به آن استارتاپ، محصول یا خدمات به جهت ماندگاری در ذهن مخاطب است. برندسازی یا برندینگ بخش مهمی از هر کسب و کار است، هم برای استارت آپ ها هم برای برندهای بزرگ.
اهمیت برندینگ در استارتاپ
انتخاب یک برند و برندینگ هم برای مشاغل و استارتاپ ها هم برای افراد به یک اندازه اهمیت دارد زیرا باعث ایجاد یک هویت بصری منحصر به فرد و به یادماندنی در ذهن مخاطب میشود. یک برند با تعریف مشخص میتواند باعث اعتماد مشتری، وفاداری و موفقیت برند در دراز مدت شود. برندی که به شکل کامل تعریف شده است شامل مجموعهای از برنامه ریزی هدفمند، طراحی خلاقانه و ارتباطات مداوم با مشتریان و مخاطبان هدف است.
اگر قصد طراحی و ایجاد یک برند برای خود یا مشتریان خود را دارید مجموعهای از ابزارها وجود دارند که میتوانید از آنها در زمینه طراحی و ساخت برند کمک بگیرید.
یکی از این ابزارها Canva است که یک ابزار طراحی آنلاین کاربرپسند برای ایجاد تصاویر، کارتها، اینفوگرافیک ها و نمایش اسلاید است. نرم افزار Adobe Illustrator نیز یک نرم افزار طراحی گرافیک حرفهای برای ایجاد لوگو است. Coolors ابزار دیگری است که با کمتر از ده سال سابقه توانسته در تولید پالت های رنگی مورد توجه طراحان قرار بگیرد.
مجموعه فونت های رایگان گوگل یا پلتفرم هایی مانند Frontify میتواند برای ایجاد یک فونت مخصوص برند استفاده شود. ابزارهایی مانند Asana یا Trello جهت مدیریت پروژههای برند سازی و سازماندهی آنها استفاده میشوند. Bynder یک پلتفرم عالی مدیریت جامع برند است و Buffer میتواند به مدیریت شبکه های اجتماعی کمک کند.
برای برندینگ استارتاپ یا محصول ابزارهای متعددی در دسترس قرار دارد، اما انتخاب ابزار مناسب به نیازهای شما و میزان بودجهای که برای این موضوع در نظر گرفتهاید بستگی دارد. بهترین حالت این است که مجموعهای از این ابزارها را بسته به نیاز خود با هم ترکیب کرده و استفاده کنید.
کفش های فست فود مک دونالد و برگرکینگ ، کمپین تبلیغاتی با همکاری Fila و Crocs
اجزای کلیدی برندینگ عبارت هستند از:
- هویت برند Brand identity : هویت برند شامل عناصر دیداری یک برند، مانند لوگو، رنگها، تایپوگرافی و عناصر طراحی است. حفظ ثبات در عناصر بصری باعث ایجاد یک تصویر یکپارچه و قابل شناسایی برای برند میشود.
- جایگاه برند Brand positioning : این موضوع شامل مشخص کردن موقعیت برند در مقایسه با رقبا است. برنامههای فروش منحصر به فرد و تفاوتهای کلیدی میتواند موقعیت یک برند را در رابطه با رقبای خود مشخص کند.
- تصویر برند Brand image: تصویر یک برند تصوری است که مردم از یک برند دارند. این تصور بر اساس انتقال پیام ، روشهای ارتباطی، تجارب مشتریان و دیدگاه کلی برند نزد مردم شکل میگیرد.
- شناخت برند Brand awareness : هدف از برندینگ موثر افزایش آگاهی و افزایش شناسایی برند توسط مشتریان بالقوه است.
- وفاداری به برند Brand loyalty : میزانی که مشتریان یک برند را نسبت به دیگران ترجیح میدهند، میزان وفاداری به برند است. ایجاد وفاداری نسبت به برند باعث ایجاد ارتباط مستقیم مثبت با مشتریان میشود.
- ارزش ویژه برند Brand equity : ارزش کلی یک برند شامل داراییهای قابل مشاهده و پنهان یک برند است. یک برند قوی با نظرات مثبت نزد مردم اغلب ارزش ویژه بیشتری در بازار دارد.
چرا برندینگ برای استارتاپ ها اهمیت حیاتی دارد؟
- تمایز Differentiation : عمده فعالیت و رقابت استارتاپ ها با رقبای معتبر است. برندینگ قوی به یک استارتاپ کمک میکند تا از رقبای خود متمایز شود و در دید مشتریان و سرمایه گذاران احتمالی ماندگار و متمایز باشد.
- اعتبار Credibility : یک برند خوش ساخت میتواند باعث اعتبار یک استارت آپ Startup شود. هنگام تلاش برای جذب مشتری و سرمایه گذار، یک برند خوش ساخت نشان میدهد که شما درباره تجارت خود جدی و حرفهای فکر میکنید.
- اعتماد و وفاداری Trust and loyalty : وجود اعتماد برای ایجاد رابطه طولانی مدت با مشتری اهمیت دارد. یک نام تجاری قوی به مشتری حس اعتماد و اطمینان را منتقل میکند. اگر مشتری به برند شما اعتماد کند، احتمال بیشتری دارد که به برند وفادار مانده و به خریدار ثابت تبدیل شود.
- جذب مشتری Customer acquisition : برندینگ قدرتمند و موثر در استارتاپ باعث جذب مشتری میشود. یک برند قوی در نگاه اول توجه مشتریان را جذب میکند. همچنین میتواند باعث بازایابی دهان به دهان شود، زیرا مشتریان راضی برند را به سایرین توصیه میکنند.
- جذب سرمایه گذار Investor attraction : یک نام تجاری و برندینگ قوی میتواند سرمایه گذارانی را که به دنبال استارتاپ قوی و قابل رشد هستند جذب و برای سرمایه گذاری متقاعد کنند.
- استخدام: همکاری با استعدادهای برتر همیشه برای استارتاپ ها یک چالش حیاتی است. یک نام تجاری معتبر یک استارتاپ را به عنوان یک کارفرمای قابل اعتماد برای کارمندان با استعداد معرفی میکند.
- ثبات Consistency : برندینگ درست یک چارچوب منسجم در پیام رسانی، ایجاد هویت بصری و ارتباط با مشتری فراهم میکند. این انسجام باعث نمایش یک تصویر حرفهای در نزد مشتریان میشود.
- موفقیت طولانی مدت: استارتاپ ها معمولاً به دنبال موفقیت بلند مدت هستند. یک برند معتبر میتواند به یک استارتاپ کمک کند تا با شرایط متغیر بازار و چالش های سازگار شود.
- ایجاد ارزش Value creation : با گذشت زمان، یک برندسازی موفق و قوی میتواند به یکی از ارزشمندترین دارایی های یک استارتاپ تبدیل شود. یک برند قوی در روند قیمت گذاری در بازار تاثیر گذار بوده، درآمد را افزایش میدهد و ارزش برند را بالا میبرد.
- ارتباط عاطفی Emotional connection : یک برند قوی به درخواستها، ارزش ها و نیازهای مشتریان پاسخ داده و ارتباط عاطفی قوی با آنها برقرار میکند. این ارتباط باعث پیوند عمیق و وفاداری به برند میشود.
جمع بندی استارتاپی
به طور خلاصه میتوان گفت برندینگ برای استارتاپ ها به دلایل زیادی اهمیت دارد. برندینگ به استارت آپ ها کمک میکند هویتی قوی ایجاد کرده، اعتبارسازی کنند، سرمایه گذار و مشتری جذب کنند و برای موفقیت های بلندمدت برنامه ریزی داشته باشند. سرمایه گذاری روی برندینگ برای استارتاپ ها علاوه رشد و پیشرفت میتواند سود قابل توجهی را به همراه داشته باشد.
منبع: entrepreneur.com