- در این همنشینی که در خانه کارمان برگزار شد، اهداف ایجاد کلوب مارکتینگ معرفی و سخنرانان برنامه، بر اهمیت ایجاد یک شبکه ارتباطی موثر در بین فعالان صنعت تبلیغات برای گذر از شرایط دشوار اقتصادی تاکید کردند.
- چنین کنید یا بمیرید!
- نقش شبکه های ارتباطی برای گذر از دوران رکود
- افکار عمومی را جدی بگیریم
- نبض تپنده صنعت باشیم
- و دیگر اینکه...
بیش از 150 نفر از فعالان صنعت تبلیغات ، مارکتینگ و برندینگ، چهارشنبه شب گذشته (18 مهر ماه) در دومین همنشینی کلوب مارکتینگ ، گردهم آمدند و درباره صنعت تبلیغات در دوران رکود با هم سخن گفتند. کلوب مارکتینگ که به همت سه رسانهی آیمارکتور، ایرانادز و رادیو تشکیل شده، بنا دارد تا باشگاهی برای اهالی مارکتینگ و تبلیغات باشد.
در این همنشینی که در خانه کارمان برگزار شد، اهداف ایجاد کلوب مارکتینگ معرفی و سخنرانان برنامه، بر اهمیت ایجاد یک شبکه ارتباطی موثر در بین فعالان صنعت تبلیغات برای گذر از شرایط دشوار اقتصادی تاکید کردند.
چنین کنید یا بمیرید!
سام نفیسی، کارآزموده و مربی ارتباطات بازاریابی و راهبردی در دومین همنشینی کلوب مارکتینگ درباره شرایط صنعت تبلیغات در دوران رکود اقتصادی سخن گفت.
او با اشاره به شاخص های فعلی اقتصادی و صنعت تبلیغات ، ابراز نگرانی کرد که بنای کنونی اقتصاد کشور را به “پلاسکوی در آتش” تبدیل شود و گفت: توصیههای زیادی برای گذر صنعت تبلیغات از دوران رکود مطرح میشود که توجه به هر کدام اهمیت زیادی دارند، از مدیریت و کنترل بودجه گرفته تا برندسازی معنا دارد؛ اما به جای این موارد در دورهمی امشب می خواهم از مانیفستی صحبت کنم که 50 سال پیش، شرکت DDB (Doyle Dane Bernbach INC) در یک آگهی عام المنفعه ارائه داده است و حتا امروز هم میتواند از راهنمای خوبی برای ما باشد. در این مانیفست که اواخر دههی شصت میلادی و در روزنامهی نیویورک تایمز با عنوان “چنین کنید یا بمیرید” منتشر شده بود، آمده است که: ما در تبلیغات، همراه مشتریان مان، توان و مهارت فریب دادن مردم (یا همان مخاطبان) را داریم یا لااقل خودمان اینطور فکر میکنیم. ولی در اشتباه هستیم و نمی توانیم هر بار، همه را فریب دهیم.
در مانیفست شرکت DDB تاکید شده است که: ما کشور مردمان هوشیار هستیم و بیشتر مردم هشیار، بسیاری از تبلیغات را نادیده میگیرند چون بیشتر تبلیغات، مردم هشیار را نادیده میگیرند.
شرکت DDB در این مانفیست، راه پایندگی برندها و آژانسهای تبلیغاتی را بیان حقیقت به مردم اعلام میکند و می گوید: پیامی که ما در کاغذهای سفید و صفحه هایخالی تلویزیون ارائه میکنیم باید برمبنای حقیقت باشد و اگر با حقیقت، حقه بازی کنیم خواهیم مرد.
نفیسی ادامه داد: در بحران کنونی ابتدا باید واقع بینانه میزان آسیب را بررسی کرد و دید که آیا شالوده و بنای حرفه ما ایستا و پایدار هست یا نه و پس از آن به دنبال افزودن اجزا یا بازارهای جدید بود. مردم امروز، بسیار آگاه و شریک اصلی ما در صنعت تبلیغات هستند چراکه با بازنشر و حتا تولید محتوای ارتباطی خود سهم بزرگی در تحقق اهداف یک کمپین دارند. به همین دلیل پیشنهاد کرد برای نهادینه شدن احترام به ایشان، به جای عبارت گروه هدف که مفهومی تهاجمی دارد، از گروه مخاطب استفاده شود که جایگاه محترمتری را برایشان ترسیم میکند. در حوزهی پیام هم یادآور شد در شرایطی که کالاها مزیت رقابتی چندان بارزی نسبت به هم ندارند، ماموریت یک آگهی پیش از معرفی و فروش، انتقال یک مفهوم و تعهد است. پس در حوزهی پیام هم باید دقیقتر عمل کرد و به چه گفتن پیشتر و بیشتر از چهگونه گفتن اندیشید.
او افزود کرد: نباید عمل بر مبنای حقیقت فقط در لایهی محصول و پیام باقی بماند و شایسته است همه ما که در صنعت تبلیغات فعالیت داریم به دادههای صنفیِ حقیقی و دقیق رسانهای دسترسی داشته باشیم تا بتوانیم با یک زبان مشترک با کارفرمایان سخن بگوییم. وقتی همهی ما با یک معیار مشخص عمل کنیم که در قالب دادههای صنفی و سندیکای در دسترس همه باشد، آن وقت معیارهای حقیقیتری هم برای سنجش توانمندیهای آژانسهای تبلیغاتی وجود خواهد داشت و بینش، دانش، تجربه، هوش، توانِ تحلیل، خلاقیت و مهارت آژانسها معنا پیدا میکند.
در پایان این مانیفست آمده است: مادامی که چنین نکنیم خواهیم مرد. مادامی که تغییر نکنیم امواج خروشان بیتفاوتی مصرف کنندگان، همچون تازیانه بر انبوه تبلیغات و پیامهای بیسر و ته تولیدشده فرود خواهند آمد و آن روز، پایان کار ما خواهد بود.
نفیسی، در آخر اشاره کرد روزهای پر کار و تنش پیش رو، آینده هستند، برخی منتظر آینده میمانند و به اتفاقات آن واکنش نشان میدهند و برخی انتخاب میکنند خودشان آینده را بسازند. از این رو تشکیل کلوب مارکتینگ و برگزاری رویدادهای آن را فرصتی برای هم افزایی و ساختن آیندهای جدید و خلق روابط و امکانات جدید دانست که به فعالان صنعت تبلیغات کمک می کند، از روزهای پر چالشی مثل روزهای فعلی آسانتر عبور کنند.
نقش شبکه های ارتباطی برای گذر از دوران رکود
سهیل ترکان، دکترای کسبوکار با گرایش مردمشناسی، دیگر سخنران دورهمی کلوب مارکتینگ بود و درباره مطالعاتی که در خصوص تفاوت های بازار ایران با بازارهای جهانی انجام داده است سخن گفت.
او با بیان اینکه قواعد حاکم بر بازار سنتی ایران معمولا مبتنی بر عرضه و تقاضا نیست اظهار کرد: بسیاری از تجربیات اقتصادی بازار ایران نشان می دهد که در این بازار، افراد لزوما به صورت منطقی تصمیم نمی گیرند و هر فردی که بخواهد قواعد موجود در این بازار را دور بزند، شکست می خورد.
ترکان ادامه داد: در این بازار باید بر اساس شرایط محیط عمل کرد و اگر بخواهی با نوآوری و سبک جدیدی کار کنی، زمین می خوری؛ در حالی که انجام همین نوآوری ها در بازارهای جهانی موجب موفقیت شما می شود.
او تاکید کرد: بازار سنتی ایران مانند حباب بسته ای است که برای حفظ خود مجبور به بازتولید قواعد خود است و باید به صورت بسته عمل کند تا زنده بماند.
ترکان، سه عامل اصلی را به عنوان بازیگران اصلی بازار سنتی ایران معرفی کرد که شامل سرمایه اقتصادی، سرمایه فرهنگی و سرمایه های اجتماعی یا همان شبکه افراد موثر در بازار می شود.
به گفته او، میزان فعلی ناامیدی از اقتصاد ایران در بین افراد جامعه بیشتر از واقعیت های موجود است و تجربه نشان داده هیچ وقت کم بودن سرمایه های اقتصادی به تنهایی اقتصاد ایران را زمین نمی زند.
ترکان خاطرنشان کرد: در دوران رکود، سرمایه های اجتماعی و شبکه های ارتباطی اهمیت بیشتری دارد و باید به آنها توجه زیادی کرد. به همین دلیل ایجاد این شبکه های ارتباطی در بین فعالان صنعت تبلیغات هم اهمیت زیادی دارد.
افکار عمومی را جدی بگیریم
مجید کثیری، مدیرعامل اخبار رسمی هم یکی دیگر از سخنرانان این دورهمی بود که درباره اهمیت بازاریابی محتوایی و دیجیتال در آینده صنعت تبلیغات صحبت کرد.
به گفته او، راز موفقیت شرکت هایی که خدمت یا کالایی را عرضه می کنند، خلق پیام و داستان هایی است که با مخاطب ارتباط برقرار کند؛ پیامی که به شرایط امروز زندگی مخاطبان نزدیک باشد و بتوانند با آنها به راحتی ارتباط پیدا کند.
کثیری به نقش روابط عمومی و کمک آن به صنعت تبلیغات اشاره کرد و گفت: امروزه بیشتر تصمیمات خرید با یک جستجوی اینترنتی شروع می شود و مردم به دنبال محتوای قابل اعتماد درباره کالاها و خدمات هستند. ضمن اینکه بیشتر آنها به اخبار و اطلاعات رسانه ها بیش از شبکه های اجتماعی اعتماد دارند؛ به همین دلیل روابط عمومی ها می توانند با تولید و انتشار محتوای درست، نقش بسیاری در تصمیم گیری خرید آنها داشته باشند.
او با مرور آمار و ارقام مربوط به رشد بی سابقه بازاریابی دیجیتال نسبت به شیوه های سنتی تبلیغات تاکید کرد: بیشتر شرکت های دنیا بخش عمده ای از بودجه تبلیغات خود را به بازاریابی دیجیتال اختصاص خواهند داد و سهم زیادی از این بودجه به بازاریابی محتوایی تعلق می گیرد.
کثیری ادامه داد: تمام کسب و کارها باید برای خود تولید محتوا کنند و برای ارتباط با افکار عمومی برنامه ریزی داشته باشند چراکه بدون توجه به افکار عمومی، نمی توان مردم را قانع کرد تا محصول یا خدمتی را خریداری کنند.
او تاکید کرد: روابط عمومی و بازاریابی در بازار امروز، ارتباطی نزدیک دارند و با کمک بازاریابی روابط عمومی محور که راه تحقق آن بازاریابی محتوایی است می توان به عنوان کارشناس صنعت برای مخاطبان خود عمل کرده و جایگاه رهبری صنعت را به دست آورد.
نبض تپنده صنعت باشیم
در ادامه علیجاه شهربانویی ضمن خوشامدگویی به حضار و قدردانی از حامیان کلوب مارکتینگ به تشریح بیانیه ماموریت آن پرداخت. کلوب مارکتینگ با مطالعه تجربیات نهادهای مشابه و موفق در سطح جهانی، ماموریتِ حمایت از اعضای کلوب و رصد فضای پیرامون صنعت تبلیغات و بازاریابی را برای حفظ سلامت آن به عهده خواهد داشت. ضمن اینکه کلوب مارکتینگ، سعی در ارتقای فردی اعضا داشته و در رخدادهای اجتماعی مرتبط نقش پیشرو و پیشاهنگ را خواهد داشت و نهایتا اینکه کلوب وظیفه ایجاد پیوند قوی اجتماعی میان اعضا را به عهده می گیرد.
شهربانویی در پایان از کلیه شرکت کنندگان درخواست کرد که در راستای ماموریت کلوب مارکتینگ پیشنهادات خود را ارائه نمایند. همچنین طرح پیشنهادی برای عضویت در کلوب مارکتینگ مطرح و قرار بر آن شد تا به زودی جزییات آن اعلام شود. گفتنی است از تمامی علاقهمندان نیز دعوت شد تا به تیم اجرایی کلوب مارکتینگ بپیوندند. برای اطلاعات بیشتر به آدرس www.cloob.marketing مراجعه کنید.
و دیگر اینکه…
دومین همنشینی کلوب مارکتینگ، فرصتی را فراهم کرد تا مهمانان برنامه با هم بیشتر آشنا شوند و درباره آخرین اخبار حرفه ای خود فرصتی برای گپ و گفت با همدیگر داشته باشند.
این همنشینی، میهمان ویژی ای هم داشت. در این برنامه از استاد منوچهر مستوفی، پیشکسوت صنعت تبلیغات هم تقدیر شد و شاگردانش با بریدن کیک تولد 73 سالگی او در کنار هم عکسی به یادگار گرفتند.
دومین همنشینی کلوب مارکتینگ، با اسپانسرینگ شرکت تبلیغاتی و دیجیتال مارکتینگ لاوان و استودیوی خلاق مودندو برگزار شد و همچنین مجموعه اخبار رسمی به عنوان حامی رسانهای این رویداد فعالیت کرد.
فیلیمو، هاب کار، خانه کارمان و تایم تو استارتاپ در کنار این رویداد حضور داشتند و همچنین در پایان یک نسحه ازجدیدترین شماره دوماهنامه اختصاصی نگاه شرقی با عنوان کاشفان راز بازار و راهکارهای تحقیقات بازاریابی بین حاضرین توزیع شد. دومین همنشینی کلوب مارکتینگ به همت آیمارکتور ، ایران ادز و رادیو برگزار شد.
کلوب مارکتینگ را با هشتگ #کلوب_مارکتینگ در شبکههای اجتماعی دنبال کنید.
گزارشگر: فهیمه مزینانی