نساجی در ایران عمری بیش از 4 هزار سال دارد و بیش از یک قرن سابقه صنعتی شدن این صنعت را تجربه کرده است.
نساجی صنعتی پرسود و زودبازده است اما متاسفانه بحران و ورشکستگی چندسالی است که با نساجی در ایران عجین شده است.
از آنجایی که این صنعت یکی از پرسودترین کالاها را برای قاچاقچیان کالا فراهم کرده است بازار ایران از محصولات ترکیهای، استرالیائی، آسیای جنوب شرقی، کرهای و چینی پر شدهاند تا تیشۀ محکمتری بر این صنعت وارد کنند.
اما این روزها شاهدیم که به مدد افزایش نرخ ارز قاچاق مثل گذشته توجیهپذیر نیست و از سوی دیگر با کاهش مسافرتهای خارجی کالاهای همراه مسافر نیز کم شده است.
حقیقت این است که پرداختن به این موضوع نیاز به باز کردن بحثی بعنوان مدلینگ و فشن Fashion دارد.
صنعت مدلینگ و فشن یکی از صنایعی است که مستقیم به رشد صنعت نساجی کمک میکند ولی این صنعت با وجود تولیدکنندگان و طراحان زبردست در ایران، دارای مشکلات بسیار زیادی است و گویی معضلات فعالان این صنعت فراتر از بحث واردکنندگان، به سیاستگذاریهای داخلی مربوط میشود.
برگزاری جشنواره بینالمللی مد و لباس فجر از 14 تا 23 اسفندماه 1392 برای سومین بار و همچنین اجرای طرح شیما (شناسه یکپارچه سازی مد و لباس ایرانی اسلامی) نیز نمیتواند کمکی به آن کند. میتوان به صراحت گفت که صنعت مد و فشن و تولیدکنندگان پوشاک در ایران دو چهره شدهاند، چهرۀ مزون و بوتتیکهای روی زمین و زیرزمین.
از طرفی صنعت مد و فشن علاوه بر نساجی، در مقولههای بسیار زیاد دیگری تاثیرگذار است که مدلینگ و تبلیغات از جملۀ آنهاست.
برای مثال به تازگی بهپوشی behpooshi.com بعنوان تنها مرکز ارائه دهنده خدمات تخصصی مد اسلامی در ایران به طور رسمی در حال توسعۀ فعالیتِ خود است.
شروع کمپین تبلیغاتی شرکت اریکا بعنوان یکی از برندهای مانتو در ایران و برگزاری جشنوارۀ مد دلیلی شد تا بصورت اجمالی به بررسی در این صنعت بپردازیم.
مشاهدۀ تیزر تبلیغاتی برند اریکا با شعار «اریکا نشان اعتماد به شماست »
شاید شما نیز بههنگام مراجعه به بوتیکها با ارائۀ کاتالوگ محصولات برخی برندهای مطرح ایرانی مواجه شده باشید که در برخی موارد از نظر کیفیت هیچ کمی و کاستی نسبت به نمونههای خارجی ندارند، ولی عملکردِ متولیان این صنعت با توجه به عمدۀ محدودیتها نتوانسته به ترمیم رشد صنعت نساجی و توسعه صنایع وابسته کمک کند.
لذا با توجه به نوعِ برگزاری اینگونه جشنوارهها با پشتیبانی وزارت ارشاد و آنچه در تولیدیهای برندهای داخلی در حال اتفاق افتادن است، میتوان گفت تفاوت از زمین تا آسمان است.
نمونهای از برگزاری جشنواره مد و لباس :
برخی از نمونه کارهایی که بصورت غیرعلنی ارائه میشوند:
به نظر شما کدامیک از این روندها در مد و فشنِ ایران تاثیرگذارتر هستند؟
-سلیقۀ مردم در تعیینِ مد.
-طراحیهای طراحان و تولیدکنندگان داخلی.
-طرحهای ممیزی تائید شده تحت طرحِ شیما.
آیا سازمانهای مربوطه نباید با حفظ شاخصها و ارزشهای مد نظر خود، سعی در نزدیک کردن طرحهای اسلامی به حقیقت جامعه بکنند؟