فم تریپ، سفری به منظور آشنایی هرچه بیشتر گردشگران خارجی با جاذبههای یک کشور است. این روزها کافی است اینستاگرام و توئیتر را باز کنید تا با مجموعهای از پستها درباه فم تریپ و هدی رستمی رو به رو شوید. پروژهای که در آن هدی رستمی (یکی از اینفلوئنسرهای مشهور ایرانی در حوزه گردشگری) گروهی از اینفلوئنسرهای خارجی را به ایران آورد تا آنها را با جاذبههای گردشگری ایران آشنا کند.
هدی رسمتی نام این فم تریپ را Feel Iran گذاشته است که در حال حاضر در مجموعهای از نظرات مخالفان و موافقان، به موضوعی بحث برانگیز تبدیل شده و در این میان جنگ پنهان اسپانسرها به اوج رسیده است. این گزارش را بخوانید تا از نقش پنهان اسپانسرها در پرژه فم تریپ هدی رستمی با خبر شوید.
فمتریپ چیست؟
منظور از فم تریپ Familiarization Trip که به اختصار FAM Trip گفته میشود، «سفر آشنایی» است. آشنایی برای دیده شدن پتانسیلهای گردشگری یک کشور هدف فم تریپ است.
افراد مشهور مانند اینفلوئنسرهای اینستاگرامی، عکاسان، بلاگرها، روزنامه نگاران و تور لیدرها معمولا جزو افرادی هستند که در پروژههای فم تریپ شرکت میکنند. قبلا هم اینفلوئنسرهای مختلفی با کمک آژانسهای مسافرتی اقدام به برگزاری پژوه فم تریپ کرده بودند. این بار اما هدی رسمتی به دلیل آنکه هم خودش شخص مشهورتری است و هم اینفلوئسرهایی که دعوت کرده بود دارای فالوئرهای بیشتری بودند، حاشیههای زیادی ایجاد کرد.
کدام اینفلوئنسرها مهمان فم تریپ هدی رستمی هستند؟
۱. «اِریکا سانتوس» euerikasantos اینفلوئنسر سفر، مد و زیبایی از برزیل با 2/1 میلیون دنبالکننده
۲. «آرتم شستاکوف» artshestakov عکاس و خالق محتوای اوکراینی با 1/1 میلیون دنبالکننده
۳. «کتی» cathytoworld و «هوگو» hugo_enen از چین، جمعا با بیش از 3 میلیون دنبالکننده در شبکههای اجتماعی این کشور (اینستاگرام در چین فیلتر است)
۴. «محمت» Mehmet Kırali عکاس مشهور اهل ترکیه با 1/1 میلیون دنبالکننده
۵. «اِکاترینا میشچنکووا» Ekaterina Mishchenkova اهل روسیه با دو پیج که یکی 700 هزار و دیگری 600 هزار دنبالکننده دارد
۶. چند اینفلوئنسر دیگر نیز از ترکیه، اوکراین، فرانسه، روسیه، هند و ایتالیا نیز در این فم تریپ شرکت کردهاند
چرا فم تریپ هدی رستمی با جنجال رو به رو شد؟
در روزهای اولیه برگزاری این فم تریپ همه چیز امن و امان بود. فالوئرهای اینستاگرامی هدی رسمتی مشغول تعریف و تمجید از پروژه فم تریپ او شدند. ناگهان اما ورق برگشت و انبوهی از کاربران عموما توئیتری شروع به انتقاد از هدی رستمی کردند.
آنها عقیده دارند پروژه فم تریپ هدی رستمی واقعیت ایران را نشان نمیدهد. این کاربران میگویند هدی رستمی در پرژه فم تریپ خود شکل لوکسی از ایران را نشان میدهد که واقعیت ندارد!
گروه دیگری از کاربران نیز میگویند آوردن گردشگر خارجی آن هم به این شکل کار هر کسی نیست. پس حتما پروژه فم تریپ هدی رستمی به جایی وصل است!
در اوج دعواهای مجازی، سالومه مجری شبکه من و تو هم وارد میدان شد و موضعگیری سختی علیه فم تریپ هدی رستمی در پیش گرفت. این مجری ادعا کرد این اسپانسرهای این فم تریپ نامشخص هستند و معلوم نیست چه کسانی پشت پردهاند!
اسپانسرهای فم تریپ هدی رستمی چه کسانی هستند؟
پس از بالا گرفتن جنجالها؛ هدی رستمی که از هجمه خسته شده بود اقدام به منتشر کردن اسامی همه اسپانسرهایش در این پروژه فم تریپ کرد. هدی رستمی در صفحه اینستاگرامش نوشت:
* فمتریپ حدود یک سال پیش استارت خورد. با یک ایده کوچیک از سفری که در ترکیه اجرا شد و من به عنوان سفیری از ایران اونجا شرکت داشتم. برای شروع و بودجهی اولیه در روستودیو کتابچه راهنمای سفر رو طراحی کردیم به اسم دفترسفر و حدود هفت هزار نسخهی اون رو فروختیم که تمام سودش برای طراحی فمتریپ بود.
* بعد برنامهریزی پروژه به شکل جدی شروع شد و صفحه Feel Iran راهاندازی شد. با دعوت اینفلونسرها، قسمت جدی ماجرا رسید و ما برای گرفتن مجوزها و ویزاها اقدام کردیم و برای گرفتن ویزاها با شرکت مسافرتی رهینو همکاری کردیم که اسپانسر این قسمت ماجرا شد.
* همزمان سراغ وزارت گردشگری رفتیم برای مجوزها. وزارت گردشگری که خودش به تازگی پروژه #visitiran رو شروع کرده و کارش با پروژهی ما متفاوت ولی همسوست، برای صدور مجوزهای لازم و معرفی ما به ادارات دیگه همکاری خوبی کرد.
* البته که موضوع سفر اینفلوئنسرهای خارجی در ایران موضوعی تازه بود و گرفتن مجوزها برای اومدن و عکاسی و.. حدود شش ماه طول کشید! بماند که هماهنگ کردن دوازده نفر اینفلونسر از چندین کشور و قاره مختلف که همزمان به ایران بیان کار وحشتناک سختی بود و همزمان ما هم باید حواسمون به تقویمون میبود.
* بالاخره تاریخ سوم اکتبر برای دو هفته سفر نهایی شد و تازه نوبت پروازها، هتلها، غذا و فعالیتها شد. جایی که ترکیشایرلاین اسپانسر خدماتی شد و با ما برای پروازهای بیزینس مهمونا از مقصد به ایران و برعکس همکاری کرد.
ترکیش ایرلاین با تامین بلیت رفت برگشت مهمونها هم خیال ما رو راحت کرد و هم خودش به عنوان یه هواپیمایی اینترنشنال، همزمان در چندین نقطه مختلف دنیا تبلیغات خدمات خوبش رو انجام داد. همکاری ترکیش ایرلاین که یکی از موفقترین ایرلاینهاست با ما، خودش گواه اهمیت ماجرا بود.
* بعد هم بچههای خستگی ناپذیر تیم روستودیو بودن که دهها بار مسیر فمتریپ رو رفتن و با صدها بیزینس مختلف برای اقامت، خوراک و فعالیتها مذاکره کردن. جایی که شاید بیشترین سختی ماجرا بود، متقاعد کردن بیزینسهای ایرانی به همکاری با چنین پروژهای بود چون تصویری از اتفاقی که قرار بود بیفته نداشتند. اما بالاخره تونستیم بهترینها رو برای این اولین فمتریپ ایران هماهنگ کنیم و در همه شهرها خدمات اسپانسری بگیریم.
* در آخر هم که هنوز خیلی از ماجرا مونده بود و ما هنوز درگیر تیکه آخر بودجه برای اجرای نهایی و بالا بردن کیفیت سفر بودیم، تپسی حامی مالی قسمتی از ماجرا شد و در مسیر همراهمون شد. و حالا اینجاییم بعد از سختی و خستگی یک سال کار، وسط سفر و قدمی به اسم #فم_تریپ !
رقابت پنهان اسنپ و تپسی؟
با این متن هدی رستمی متوجه شدیم که برندهای حامی مالی برنامه فم تریپ او این شرکتها هستند: «شرکت مسافرتی رهینو، ترکیشایرلاین و تپسی» به نظر میرسد حلقه مفقوده جنجال فم تریپ هدی رستمی، اسپانسرینگ شرکت تپسی است. شرکت اسنپ و تپسی این روزها در رقابت تنگانگ تبلیغاتی به سر میبرند.
کافی است به بیلبوردهای سطح شهر نگاه کنید. چند روزی است که سطح شهر تهران، پر شده از تبلیغاتی محیطی که در واقع جدیدترین کمپین تبلیغاتی شرکت تپسی است. در این تبلیغات، تپسی تلاش کرده که نحوه خدمترسانی خود را با شرکت اسنپ مقایسه کند. البته در خود آگهی عملا هیچ نشانی به صورت صریح از اسنپ وجود ندارد اما تا دلتان بخواهد نشانههای پنهانی از حضور اسنپ داریم. مثلا میتوان به رنگ این تبلیغات اشاره کنیم که نیمی از آن سبز رنگ و نیمی دیگر نارنجی است. هرچند که تپسی تاکنون رنگی برای خود انتخاب نکرده و لوگوی آن هم مشکی رنگ است؛ اما قطعا رنگ سبز برای اشاره به شرکت اسنپ انتخاب شده است.
از سوی دیگر، المانهای گرافیکی این نوع تبلیغات نیز با استفاده از المانهای این دو شرکت انتخاب شده است. مثلا نحوه امتیازدهی در نرمافزار تپسی به این صورت است که فرد یک نوار را لمس میکند و نمره بین یک تا ده به آن اپلیکیشن میدهد. در مقابل امتیازدهی اسنپ به صورت ستارهای است. در دو تبلیغ دیگر نیز، نشانگر موقعیت یا همان لوکیشن دو اپلیکیشن که با هم متفاوت هستند در کنار هم قرار گرفتند. در نهایت هم تلاش شده که در این مقایسه، حس خوبی برای مشتری ایجاد شود به این صورت که مثلا گفته شده «خدمت شاید همون خدمته اما تپسی در خدمت شماست».
با مرور این اتفاقات، برخی کاریران شبکههای اجتماعی ادعا میکنند که پشت پرده جنجالهای فم تریپ هدی رستمی نیز جنگ اسنپ و تپسی در میان است. آنها میگوید اسنپ که خودش شرکت اسنپ تریپ را دارد و در زمینه گردشگری فعال است با این فم تریپ رو دست خورده است. آیا تپسی شمشیر را از رو بسته است؟
نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید..
به نظر منم خیلی کار درستیه. همه کشورهای جهان به همین روش توریست جذب می کنند. مرسی از مقاله که همه جنبه هاشو بدون جانبداری بررسی کرده بود.
کلا اسنپ عادت داره زیر آب هر چیزی رو که بهش انحصار نداره و بزنه
خلی مطلب جالبی بود خیلی ایده ی خوب و جونداریه احسنت
سلام
واي من عاشق هدي شدممممم و تيم عكاسيشةن واقعا عالين
حالا اين وسط تپسي معلوم نيست چش شده
کلا با این نوع تبلیغات موافقم، کشورهای دیگه که جاذبه های گردشگریشون کمتر از ما هم هست با بزرگنمایی داشته هاشون تونستن از ما جلوتر باشن، مثل ترکیه، گرجستان، آذربایجان و… حالا اگر ما هم بخش رنگی سرزمین و جامعه رو نشون بدیم اتفاق بدی نیست. کمی بزرگ و باز فکر کنیم… چایی تلخ، تلخه؛ اما حسش که تلخ نیست.
به نظرم اگر مشکل امنیتی وجود نداشته باشه واقعا دلیل نداره انقدر جبهه گرفته شه در مقابل این کار هم از نظر اقتصادی به نفعمونه هم خب هر کدوم از این ها کلی فالوئر دارن و تبلیغی ایه برای کشورمون
کاری به هدی رستمی ندارم ولی کلا کار خیلی خوبی کرده و نمیفهمم چرا این همه حاشیه درست شده
اسنپ هر چی توی انحصارش نباشه و میزنه میترکونه
به نظرم همین که یک نفر تونسته با برگزاری فم تریپ چند نفر مشهور رو ایران بیاره و ایران رو بشناسونه کافیه