سازمان مدیریت صنعتی رتبهبندی شرکت های برتر ایران را برای سالیان متوالی انجام داده است. این فهرست با هدف ارائه آمار و اطلاعات شفاف و مفید در مورد بنگاههای بزرگ اقتصادی کشور، تهیه میشود. این آمار به مدیران، پژوهشگران و سیاستگذاران کمک میکند تا شناخت بهتری از کسب و کارها، ساختار مالی و اقتصادی صنایع و بنگاههای اقتصادی بزرگ کشور به دست بیاورند.
همایش 500 شرکت برتر ایران (IMI 500) در سال 1402 به تازگی توسط سازمان مدیریت صنعتی برگزار شده است. در این همایش که با حضور وزیر اقتصاد و وزیر صمت برگزار شد، 500 شرکت برتر ایران معرفی شدند. شرکت پالایش نفت خلیجفارس توانست عنوان برترین شرکت ایران را در میان 500 شرکت برتر به خود اختصاص دهد.
بر اساس آمار منتشر شده در این همایش پنج شرکت از ۱۰ شرکت برتر ایران، ۱۹ شرکت از ۵۰ شرکت برتر ایران و ۳۰ شرکت از ۱۰۰ شرکت اول فهرست ۵۰۰ شرکت برتر ایران در زمره صنایعی هستند که در بخشهای نفت، فرآوردههای نفتی و پتروشیمی فعال هستند.
این آمار نشان دهنده این موضوع است که بنگاههای بزرگ در اقتصاد ایران اهمیت بالایی دارند. همچنین با تداوم تحریمها در کنار افزایش تنشهای جهانی و به طبع آن افزایش قیمت نفت، اقتصاد ایران بیش از پیش به سمت نفتی شدن پیش میرود.
آمارهای مهم درباره شرکت های برتر ایران
بنا به اعلام رئیس سازمان مدیریت ۵۰۰ شرکت برتر در سال مالی ۱۴۰۱ موفق شدهاند نرخ رشدی بالاتر از نرخ رشد ۵ درصدی اقتصاد و ۱۸ درصد جهش را به ثبت برسانند.
در این همایش آمار جالب توجه دیگری نیز عنوان شد از جمله:
- ورود ۵ شرکت جدید به فهرست ۱۰۰ شرکت برتر ایران
- مشغول بودن بیش از 47 درصد کل افراد شاغل در صنعت در 500 شرکت برتر
- دستیابی به نرخ رشد فروش واقعی ۱۱درصدی
حجم فروش ۱۰۰ شرکت برتر فهرست بیش از ۵ میلیون و ۷۸۷ هزار میلیارد تومان بوده است. با توجه به قیمت دلار در سال 1401 حجم فروش این شرکت ها در حدود 150 میلیارد دلار است. این عدد نسبت به سال گذشته رشد 50 درصدی را نشان میدهد. 50 درصد از کل این میزان فروش ( حدود ۷۵ میلیارد دلار ) توسط 12 شرکت اول این لیست به دست آمده است.
این 12 شرکت شامل: 3 بانک ، 5 شرکت فعال در حوزه نفت، گاز و پتروشیمی ، 1 خودروساز ، 2 شرکت سرمایهگذاری و 1 شرکت فعال در حوزه صنایع معدنی است.
بررسی دقیق تر آمارها نشان میدهد که ۱۰۰ شرکت برتر کشور ( IMI 100) ، ۸۶ درصد از سهم ارزش افزوده کل، ۸۸ درصد از سهم درآمد کل و ۹۰ درصد از سهم دارایی کل 500 شرکت برتر ایران ( 500IMI ) را در اختیار دارند. علاوه بر اینها ۸۸ درصد از سهم سود کل و ۷۰ درصد از کل کارکنان فهرست 500 شرکت برتر ایران به ۱۰۰ شرکت برتر فهرست ( IMI 100 ) تعلق دارد.
10 شرکت برتر ایران در سال 1402 (گزارش مالی 1401)

سهم شرکتهای دانش بنیان در فهرست ۵۰۰ شرکت برتر ایران
در بین ۱۰۰ شرکت برتر، 5 شرکت دانشبنیان حضور دارند. این عدد در بین ۱۰۰ شرکت دوم به ۱۷ مورد و در فهرست ۱۰۰ شرکت سوم ۲۰ شرکت است. در ادامه در لیست 100 شرکت چهارم و پنجم نیز به ترتیب ۱۱ و ۱۰ شرکت دانش بنیان وجود دارند. در مجموع تعداد شرکت های دانش بنیان در بین 500 شرکت برتر ایران به 61 عدد میرسد.
شرکتهای دانش بنیان حاضر در این لیست در حوزههای فناوریهای اطلاعات و ارتباطات، فناوریهای شیمیایی، ماشینآلات و تجهیزات پیشرفته، برقیسازی، داروسازی و تجاریسازی فعال هستند.
فهرست بهترین شرکت دیجیتال مارکتینگ ایران در پاییز ۱۴۰۲ + آژانس ها
سهم صنایع در اشتغال و ارزش افزوده
در این لیست صنایع کوچک، ۴۱ درصد، صنایع متوسط ۱۲ درصد و صنایع بزرگ ۴۷ درصد از اشتغال سهم دارند.
ارزش افزوده ۵۰۰ شرکت برتر ایران ( IMI 500 ) در حدود ۱۳درصد تولید ناخالص ملی و ارزش افزوده ۱۰۰ شرکت برتر این لیست ۱۱درصد تولید ناخالص ملی است.
رتبه بندی این شرکت ها براساس صورتهای مالی، گزارشهای حسابرسی شرکت ها در سال گذشته و تجزیه و تحلیل دادهها بر اساس 33 شاخص انجام شده است. در این بین شاخص فروش یکی از کلیدی ترین شاخصها است.
رتبهبندی شرکتهای برتر ایران از سال ۱۳۷۷ و با تعیین 100 شرکت برتر از نظر شاخص میزان فروش آغاز شد. در سالهای بعد و با استقبال شرکت ها از این رتبه بندی، اکنون هر ساله 500 شرکت برتر ایران بر اساس شاخص میزان فروش و ۳۲ شاخص دیگر رتبه بندی میشوند.
منبع: imi100.imi.ir