ایران با جمعیتی نزدیک به هشتادمیلیون نفر از بزرگترین بازارهای خاورمیانه محسوب میشود. از این رو تب تبلیغات برای انواع کالاها در این کشور نیز داغ داغ است. رسانههای جمعی از جمله تلویزیون و رادیو بهترین و موثرترین ابزار برای تبلیغ محصول و خدماتِ برندها هستند.
صدا و سیمای کشور ما نیز میتواند با فراهمکردن شرایط بهتر، تولیدکنندگان محصولات را برای تبلیغ در شبکههای ملی تشویق کند.
با اینحال، قوانین سختگیرانه در حوزه تبلیغات باعث شده تا بسیاری از صاحبان برندهای داخلی و خارجی به سراغ شبکههای ماهوارهای بروند. در نتیجه شاهد روانهشدن تبلیغات، بهویژه در حوزه بهداشت و مواد غذایی به شبکههای ماهوارهای هستیم.
این روزها با بالاگرفتن تب سریالهای ترکیهای، وسوسه تبلیغات هم در بین این برنامهها بیشتر شده است.
شبکههای ماهوارهای که توانستهاند با ارائه برنامههای مخاطبپسند، جای رسانه ملی را بگیرند، محل پخش این تبلیغات شدهاند. بدیهی است صاحبان کالاها و خدمات برای معرفی محصولات خود، این شبکهها را انتخاب کنند.
مطالعه بیشتر: سیاست های جذب آگهی در تلویزیون
شاید تاکنون قانونی برای منع تبلیغ محصولات برندهای داخلی در شبکههای خارجی تدوین نشده باشد؛ اما مشاهده این تبلیغات تعجب بسیاری از صاحبنظران رسانه و مخاطبان آن را برانگیخته است.
ابتدا حضور شامپو لطیفه از شرکت پاکرخ که بسیار محتاطانه با یک تیزر ترکی وارد شد همه را شگفتزده کرد. رفته رفته حضور برندهایی مانند صحت، دلپذیر و آبمعدنی دماوند گواه نارضایتی تولیدکنندگان از هزینههای چند ده میلیون تومانی رسانه ملی برای پخش یک ثانیه آگهی شد.
بعد از گذشت مدتی از پخش این تبلیغات تأثیر برخی گمانهزنیها و اخطارها باعث حذف تدریجی آنها شده است. این درحالی است که حتی یک تبصره قانونی هم در این مورد وجود ندارد! وقتی کفشهای پرفکت استپ در ماهواره مشهور میشوند و در تلویزیون ملی با نام دیگری مشتری جذب میکنند، بدیهی است که برعکس این اتفاق هم پیش بیاید.
اگر این یک ضرر محسوب میشود، جلوی آن را از هرجایی بگیریم منفعت است.
مطمئناً صدا و سیمای ما میتواند با یک بازبینی مجدد بر قوانین تبلیغاتی و با درنظرگرفتن تنوع رسانهها، راه را بر شرکتهای تولیدکننده داخلی باز کند.