درآمد اینفلوئنسرها یکی از موضوعات جذاب برای کاربران شبکههای اجتماعی است. اینفلوئنسرهایی که درآمدهای میلیونی از تبلیغات خود دارند و البته باعث رونق بسیاری از کسبوکارها شدهاند.
حالا سازمان امور مالیاتی وارد عمل شده و اعلام کرده که قرار است از درآمد اینفلوئنسرها مالیات کم شود! سوال اساسی اما اینجاست که قرار است در قوانین چه تعریفی از اینفلوئنسر شود و درآمد اینفلوئنسرها از تبلیغات اینستاگرامی چگونه محاسبه خواهد شد؟
ما مالیات میگیریم!
محمد مسیحی، معاون درآمدهای مالیاتی سازمان امور مالیاتی به مهر میگوید: «برای بحث شبکههای اجتماعی هیچ محدودیتی از بابت شمول مالیات نداریم و فعالان فضای مجازی مثل بقیه افرادی که در فضای واقعی فعالیت میکنند حتما مشمول مالیات میشوند.
در یکی دو سال گذشته نیز برنامهای را برای رسیدگی به فعالان فضای مجازی در دستور کار داشتیم و بخشی را هم مطالبه مالیات کردیم که بخش زیادی از اینها نیز به نتیجه رسیده است.
بیشتر این افراد پرونده مالیاتی و کد مالیاتی دارند. با توجه به توسعه شبکههای اجتماعی و افزایش چشمگیر فعالیت مردم در شبکههای اجتماعی که منجر به درآمدزایی بالای چهرههای شناخته شده در شبکههای اجتماعی شده است، حتما برنامهریزی لازم را برای این بخش خواهیم داشت.»
همچنین یکی دیگر از مدیران ارشد سازمان امور مالیاتی گفت: «درآمد هنرمندان و سلبریتیها براساس بند لام ماده ۱۳۹ قانون مالیاتهای مستقیم ناشی از مجوز فعالیت وزارت فرهنگ یا صداوسیما (به صورت نیابتی) معاف از مالیات است.
البته مشروط به اینکه اسناد و مدارک را ارائه کنند اما اگر سلبریتیها فراتر از این مجوزی که دارند فعالیتی داشته باشند، به عنوان مثال تبلیغات محصولی را کنند، در آنجا دیگر معافیتی برایشان متصور نیست و سازمان مالیاتی مالیات مربوطه را اخذ می کند، حال این تبلیغ چه در اینستاگرام باشد چه هر محیط دیگری.»
قوانین جدید برای اینفلوئنسرها
وضع مالیات هنرمندان و معافیت مالی فعالیتهای فرهنگی و هنری در ماه گذشته به یکی از سوژههای پر بحث کاربران تبدیل شده است.
افکار عمومی با مشاهده فعالیتهای سلبریتیها و بازیگران در فضای مجازی و تبلیغات مختلف در صفحههایشان، این سوال را میپرسیدند که چرا آنها باید از پرداخت مالیات معاف باشند. همچنین افرادی دیگر به عنوان چهرههای اینستاگرامی یا اینفلوئنسرها مشغول به کار و تبلیغات هستند که نه جزو طیف هنرمندان محسوب میشوند و نه برای فعالیتشان چارچوب مالیاتی تعریف شده است.
این کسبوکارها به دلیل ماهیت جدیدشان از قوانین مالیاتی دور بودند اما حالا مسئولان سازمان امور مالیاتی خبر دادهاند که برای آنها برنامه ویژهای دارند یعنی قرار است در قانون، تعریف مشخصی از «اینفلوئنسر» شود و از آنها مالیات گرفته شود. هنرمندان نیز برای پستهای تبلیغاتی در اینستاگرام خود باید مالیات بدهند.
سوال اساسی این جاست که چگونه قرار است درآمد اینفلوئنسرها و مبالغ مالیاتشان حساب شود؟ اصلا معیار سازمان امور مالیاتی برای تعیین اینفلوئنسر چیست؟
آیا قرار است تعرفه تبلیغات آنها مورد ملاک قرار بگیرد؟ چه تضمینی وجود دارد که اینفلوئنسرها مبلغی غیر واقعی را اعلام نکنند؟ یا مانند بازیکنان فوتبال؛ پرداخت مبلغ مالیات را به عهده سفارش دهنده آگهی و یا شرکتهای تبلیغاتی واگذار نکنند؟
درآمد اینفلوئنسرها چقدر است؟
میرسیم به یک بحث همیشه جذاب! روزنامه هفتصبح مدتی پیش در گزارشی به بررسی درآمد تیسترها و سایر اینفلوئنسرها پرداخته بود. در این گزارش آمده بود: «یکی از اینفلوئنسرهای اینستاگرامی که کارش گشتوگذار در رستورانها و تبلیغ غذاهایشان است، فاش کرد که در ماه بین ۲۰۰ تا ۲۵۰میلیون تومان درآمد دارد.
نکته طعنهآمیز اینجاست که درآمد این پسر متولد ۶۷ با یک صفحه اینستاگرامی و ۶۴۴هزار نفر فالوئر از هر نوع شغل و بیزینسی در کشور بیشتر است.»
در ادامه این گزارش درباره درآمد اینفلوئنسرها و تیسترها نوشته شده بود: «یکی از آنها گفته بین ۲۰۰ تا ۲۵۰میلیون تومان درآمد دارد. ما هم جویا شدیم، دونفرشان قیمت مشابهی ارائه دادند. به ازای هر پست و استوری، دو میلیون ۲۰۰هزار تومان میگیرند. به ازای هر استوری یا پست بیشتر هم به ترتیب ۳۰۰هزار تومان و یکمیلیون تومان میرود روی مبلغ نهایی.
یعنی با یک حساب سرانگشتی میتوانیم تخمین بزنیم هر نوبت سرزدن این دوستان به یک رستوران حدود چهارمیلیون تومان آب میخورد. اگر پُستهای منتشر شده روی صفحه آنها را بررسی کنیم، میبینیم به طور میانگین روزانه بین دو تا سه پُست(بهجز استوریها) منتشر میکنند.
خب با این حساب اگر طرف روزی دو پست چهارمیلیونی هم منتشر کند، در پایان ماه ۲۴۰میلیون تومان به حسابش واریز شده. پس میتوانیم همان رقم ۲۰۰ تا ۲۵۰میلیون تومان در ماه را موثق بدانیم. ضمن اینکه آنها جداگانه آگهی جذب نیرو و واگذاری رستوران و فستفودهای مختلف را هم منتشر میکنند.»
با این حساب میتوانیم تخمین بزنیم با توجه به اینکه برخی اینفولئنسرهای مشهورتر که فالوئرهای بیشتری نیز دارند؛ برای هر پست و استوری تا حدود 10 میلیون تومان نیز دریافت میکنند (تازه ما دستکم گرفتیم!). یعنی برخی اینفلوئنسرها در ماه به راحتی در حدود 500 میلیون تومان درآمد دارند.
برترین اینفلوئنسرهای ایرانی از لحاظ تعداد فالوئر
سایت آیمارکتور در گزارشی که مردادماه منتشر شده بود؛ فهرست برترین اینفلوئنسرهای ایرانی را اعلام کرد که نمودار آن را میبینید. توضیح آنکه به زودی فهرست جدید این اینفلوئنسرها را منتشر خواهیم کرد.