حضور در شبکههای اجتماعی این روزها بسیار متفاوتتر از چند سال گذشته شده است و همانطور که همه میدانیم برندهای مختلف خارجی از کوچک بگیرید تا بزرگ به توانایی این ابزار باور داشته و تمام تلاش خود را از روزهای اول راهاندازی شبکههای اجتماعی مختلف برای حضوری فعال و مستمر در آنها داشتهاند.
اما مانند اکثر روندهای تجاری اینیکی هم در ایران با مقاومت در برابر حضور در شبکههای اجتماعی و نادیده گرفتن پتانسیل این شبکهها روبرو شد و تاکنون هم بسیاری از سازمان، برندها و شرکتهای معتبر داخلی قدمی برای حضور در این شبکهها برنداشتهاند. هرچند بسیاری از متخصصان علت را فیلتر بودن برخی شبکههای اجتماعی میدانند اما عدم حضور در شبکههای فعال و آزاد داخلی یا خارجی این دلیل را رد میکند.
در اینجا تصمیم دارم به برخی نکاتی اشارهکنم که اگر شما صاحب کسبوکار کوچک، متوسط یا بزرگ هستید باید به آن توجه کنید و اگر در پایان مطلب برای حضور در شبکههای اجتماعی توجیه نشدید دیگر لازم نیست برای آن تلاش کنید.
ثبتنام در شبکههای اجتماعی زمانبر نیست
صرفاً گام اول را بردارید، به وبسایت شبکههای اجتماعی مراجعه کنید و عضو Register شوید. نه زمانی از شما میبرد و نه هزینهای برای شما دارد، پسدست به کار شوید.
کسی نمیتواند از نام و نشان شما سوءاستفاده کن
اگر گام اول را بردارید میتوانید جلوی سوءاستفاده و در برخی مواقع کلاهبرداری با استفاده از نام و نشان خود را بگیرید. اگر شما شرکت کوچکی دارید و نام شما هنوز آنچنان بر سر زبانها نیفتاده باشد شانس گرفتن حساب کاربری مناسب خود را دارید اما اگر خیلی بزرگ باشید و نام شما قبلاً توسط فرد دیگری گرفتهشده است میتوانید بهسادگی و با ردوبدل کردن چند ایمیل یا نامه ساده حساب کاربری خود را باز پس بگیرید و ثبت کنید.
مشتریان و مخاطبین شما سردرگم نمیشوند
اطلاعرسانی کنید تا مشتریان شما بدانند که حساب کاربری شما در شبکههای اجتماعی کدام است و به سراغ حسابهای مشکوک و دروغین نروند. شما نسبت به مخاطب و مشتری خود مسئول هستید، پس همین حالا دستبهکار شوید.
کاربران بیشتر به شبکههای اجتماعی سر میزنند تا وبسایت شما
باور کنید یا نه، تعداد مراجعات یک فرد به شبکه اجتماعی بیشتر از مراجعه به وبسایت برند شماست. پس بهتر است برنامهای مستمر برای حضور در شبکههای اجتماعی و جلوی دید مخاطبین خود داشته باشید. فیسبوک بزرگترین کشور دنیا محسوب میشود و اینستاگرام فعالترین شبکه اجتماعی و حضور شما در آنها رایگان است، پس در انتظار چه چیزی نشستهاید؟
یک کانال ارتباطی برای مخاطبان خود ایجاد میکنید
چرا وقتی یک شرکت ثبت میکنید اولین کاری که میکنید خرید یک خط تلفن است. اگر جواب شما برقراری ارتباط با مخاطبین است پس بهتر است بدانید که شبکههای اجتماعی بسان بینهایت خط تلفن هستند.
باید آنها را هم بگیرید و نسبت به آنها پاسخگو باشید.
از خودتان دفاع کنید
اگر شما در شبکههای اجتماعی نباشید هرکسی میتواند در مورد شما قضاوت عادلانه یا ناعادلانه داشته باشد و شما هم حضوری برای پاسخگویی ندارید. اگر برای شما قضاوت در مورد نام و محصولاتتان بااهمیت است پس همین لحظه کار را رها کنید و به دنبال ثبت حساب کاربری خود در شبکههای اجتماعی باشید.
مسئولیت فنی نگهداری شبکههای اجتماعی با شما نیست
شما هیچ هزینهای بابت نگهداری و بهروزرسانی سرورها و تنظیمات شبکههای اجتماعی را ندارید، تنها کافی است محتوا تولید کنید و منتشر کنید. وظیفه و هزینه نگهداری فنی شبکههای اجتماعی را کس دیگری برعهدهگرفته است پس تا دیر نشده است تردید را کنار بگذارید.
محتوا تولید کنید
یکی از علتهایی که شما به خاطر آن باید در شبکههای اجتماعی باشید، تولید محتوا است. بله، اگر بحث حرف و گپ و جلسههای چندنفره باشد شما ساعتها در مورد کسبوکار خود و مسیر و آینده آن صحبت میکنید اما هیچگاه این محتوا را به شکل متن یا تصویر درنمیآورید. حالا فرصتی برای شما ایجادشده است که این مطالب را با افراد بیشتری در شبکههای اجتماعی به اشتراک بگذارید، پس بشتابید بهسوی تولید محتوا.
محتوای خوب تولید کنید
تولید محتوا یک علم است. برای تولید محتوا نیاز به شناخت مخاطب برند خود در شبکههای اجتماعی دارید. رفتار کاربران در شبکههای اجتماعی متفاوت است اما شما باید با آن آشنا شوید و نسبت به تولید محتوای مختلف با توجه به خصوصیات کاربران در هر یک از شبکههای اجتماعی اقدام کنید.
وایرال شوید
اگر خوب کارکنید وایرال میشوید، چراکه نه؟ تنها کافی است مخاطب را بشناسید و بدانید برای تعداد زیادی کاربر باید محبوب باشید. اگر همین دو اصل را بدانید میتوانید امیدوار باشید که مطلب خوب شما بهصورت ویروسی بین کاربران منتشرشده و بهاصطلاح وایرال میشود.
به معرفی خدمات و محصولات خود بپردازید
تولید محتوا با معرفی محصولات و خدمات متفاوت است. شما در میان محتوای تولیدی مناسب با شبکههای اجتماعی میتوانید به معرفی محصولات یا خدمات خود بپردازید، اما فراموش نکنید که شبکههای اجتماعی ویترین فروش نیست و مخاطبین شبکههای اجتماعی خریداران آن. پس سعی کنید هوشمندانه به معرفی محصولات یا خدمات خود بپردازید.
پس از مطالعه این مطلب اگر میخواهید مانند برخی از برندهای داخلی همچون ایرانسل، بانک سامان، کاله و فراسو در شبکههای اجتماعی حضور داشته باشید بهتر است همین حالا آستین را بالا بزنید و برای حضور در شبکههای اجتماعی دستبهکار شوید.
دیدگاهها 0