چشمانداز آینده سریالهای نمایش خانگی با انتصاب رییس جدید ساترا مثبت نیست
دیروز رییس جدید ساترا (سازمان تنظیم مقررات رسانههای صوت و تصویر فراگیر در فضای مجازی) که نهاد ناظر بر پلتفرمهای اینترنتی فیلم و سریال مثل فیلیمو و نماواست، تغییر کرد. صادق امامیان از این سازمان رفت و به جای او، سعید مقیسه آمد. آیا این تغییر مثبت است؟ 2 نشانه مهم وجود دارد که میگوید تغییر در رأس ساترا امیدوارکننده نیست:
1- سعید مقیسه رییس جدید این سازمان، پیش از این قائممقام معاونت فضای مجازی صداوسیما بوده؛ جایی که به پلتفرمهای IPTV (مثل لنز، آیو، تیوا و…) نظارت میکند. او حالا به ساترا آمده و قرار است به VODها (مثل فیلیمو، نماوا، آپارات، فیلمنت و…) نظارت کند.
سابقه معاونت فضای مجازی میگوید که این معاونت نسبت به ساترا فضای بسیار بستهتری دارد و خط قرمزهای آن بسیار شدیدتر است. دو مثال مهم این سخن را میتوان حذف ساز از کنسرت آنلاین شهرام ناظری و ممنوعیت تولید برنامه «استندآپ شو» رامبد جوان دانست که هردو در پلتفرم لنز اتفاق افتاد. خلاصهاش این است که خروجی ممیزی معاونت فضای مجازی، بسیار به آنتن صداوسیما شبیه است، در حالی که هماکنون سریالهای نمایش خانگی فضای باز تری نسبت به تلویزیون دارند و اگر به تلویزیون شبیه شوند، روزگار سیاهی در انتظار آنهاست.
2- آنچه در دوره صادق امامیان در 3 سال ریاست ساترا به چشم آمد، در کنار نقدها (که بسیار گفته شد) رشد فوقالعاده پلتفرمها و سریالهای آنها و همچنین همکاری نسبی میان ساترا و سریالسازها بود. نشانههای این همکاری را میتوان در ساخت یک سریال الف ویژه (جیران) و توقیف نشدن هیچ سریال نمایش خانگی دانست؛ چرا که سریالها در این دوره اگرچه ممیزی شدند، اما توقیف نشدند.
پرسش مهم اینجاست: اگر قرار بود ساترا با دستفرمان فعلی و همین همکاری کجدار و مریز، ادامه مسیر بدهد، چه نیازی به تغییر در آن بود؟ طبعا با توجه به ایجاد سامانه الماس و بعضی اظهارنظرها، انتظار بازتر شدن فضا وجود ندارد. پس آیا این انتصاب، نشانه تحول رویکردی و سختگیرانهتر شدن خطوط قرمز نیست؟
امیدواریم این حدس اشتباه باشد، اما نشانهها از حضور مقیسه به عنوان مدیر جدید (که خاستگاهش در بالاتر آمد) مثبت نیست. به نظر میرسد دوران سخت و پر از چالشی در انتظار سریالهای محبوب نمایش خانگی باشد.