بخش بزرگی از هزینه سالانه شرکتها را تبلیغات در بر میگیرند و بر همین اساس شرکتها تلاش میکنند تا بهترین رسانههای تبلیغاتی را برای خود انتخاب کنند و بیشترین بازخورد را از آن دریافت کنند.
یکی از مهمترین عوامل انتخاب رسانه میزان اثربخشی عمومی آن است؛ اما اگر از دید مخاطب تبلیغ، به آن نگاه کنیم، با یک شاخص دیگر روبرو هستیمرد و آن هم چیزی نیست جز “اعتماد” به تبلیغ.
در واقع تبلیغاتی که در رسانههای عمومیتر منتشر میشوند برای مخاطب قابل اعتمادتر هستند و از نظر مخاطب، آن تبلیغ از فیلترهای مختلف گذشته است که توانسته به جایگاه تبلیغ در آن رسانه عمومی برسد.
برای مثال اگر تبلیغی در تلویزیون ملی ایران اکران شود، پیشفرض بیننده این است که این شرکت یا محصول حداقلهایی را دارد که اجازه تبلیغ در عمومیترین رسانه کشور را دارد، که البته این فرضیه درست نیست.
براساس تحقیقاتی که موسسه کلاچ Clutch در ایالات متحده آمریکا انجام داده است، تلویزیون و تبلیغات چاپی میزان اعتماد بیشتری را برای تبلیغکننده نزد مخاطب آن تبلیغ به همراه میآورد. این نظرسنجی که از بین بیش از 1000 مصرفکننده نهایی به دست آمده است مربوط به مخاطبانی بوده است که 28 درصد آنها در سنین 18 تا 34 سال، 40 درصد بین 35 تا 54 سال و 32 درصد 55 سال به بالا هستند.
نزدیک به 61 درصد شرکتکنندگان نظرسنجی به تیزرهای تبلیغاتی که در تلویزیون پخش میشوند اعتماد میکنند. این نسبت در مورد تبلیغات چاپی 45 درصد است و برای رادیو/پادکست در حدود 42 درصد به دست آمده است.
بخش جالب اینجاست که تبلیغات محیطی (بیلبورد و …) 42 درصد اعتماد مخاطب را به خود جلب میکند و این آمار بسیار نزدیک است به تبلیغات آنلاین با 41 درصد اعتمادپذیری و تبلیغات شبکههای اجتماعی با 38 درصد اعتمادپذیری در میان آنها. در اصل مخاطب تبلیغات در آمریکا به یک نسبت به تبلیغات محیطی و تبلیغات آنلاین اعتماد دارد.
نکته قابل توجه این است که وضعیت تبلیغات محیطی در ایران بسیار متفاوت است و شرکتهای سنتی در ایران این رسانه تبلیغاتی را وسیلهای برای نمایش قدرت خود در نظر میگیرند و هزینههای چند میلیارد تومانی برای آن پرداخت میکنند. البته نباید نقش ” بیلبورد در مسیر منزل مدیرعامل” را فراموش کرد که حربه اصلی فروش میلیاردها تومان تبلیغات محیطی به یک شرکت است در مقابل اکثر مدیران شرکتها حاضر نیستند بودجهای را نه برای تبلیغات آنلاین بلکه تولید محتوای دیجیتال هزینه کنند.
براساس همین آمار به دست آمده، مخاطب متعلق به نسل هزاره، میزان اعتماد بیشتری به رسانههای تبلیغاتی همچون تلویزیون نسبت به نسل Gen Xers و Baby Boomber+ دارد. همین نسبت اعتماد برای نسلها در بین تبلیغات آنلاین و تبلیغات دیجیتال نیز وجود دارد.
منبع: موسسه کلاچ