یوتیوب جلوی پخش فیلمهایی که اطلاعات نادرست درباره واکسن کووید-19 به کاربران میدهند را میگیرد. البته منظور واکسنهاییست که تاییدیه مقامات ادارات بهداشت محلی و سازمان بهداشت جهانی را دریافت کردهاند. این پلتفرم هر نوع محتوایی که شامل ادعاهای نادرست مبنی بر خطرناک بودن واکسنهای معتبر بوده و از عوارض بلند مدت آنها بر روی بدن میگویند را حذف میکند. بعضی از این ویدئوها مدعی هستند که واکسن هیچ تاثیری بر میزان انتقال یا شدت بیماری نداشته یا حاوی مواد مضری است که دانشمندان هیچ حرفی در این باره نمیزنند.
حذف اطلاعات نادرست درباره واکسن کرونا توسط یوتیوب
بعضی از این ویدئوها به دروغ مدعی شدهاند که واکسنهای تایید شده عوارضی مثل اوتیسم، سرطان یا ناباروری را در پی دارند یا اینکه مواد موجود در واکسنها میتوانند با استفاده از نوعی تراشه خاص، به ردیابی افراد واکسینه بپردازند. اظهارات آنها همه واکسنها از جمله واکسنهای سرخک یا هپاتیت B را شامل میشوند که به طور معمول در همه کشورها تزریق میشود.
بیشتر بخوانید: مراکز واکسیناسیون در تهران
از سال گذشته تاکنون، یوتیوب بیش از 130 هزار ویدئو که ناقض قوانین واکسن کووید-19 بودهاند را حذف کرده است. در ادامه، این اقدام شامل ویدئوهایی میشود که از ارتباط میان این بیماری همهگیر با اینترنت 5G سخن میگویند. برخی ویدئوهای حذف شده نیز حاوی «محتوای مرزی» هستند. بدان معنا که حتی اگر به طور مستقیم قوانین یوتیوب را نقض نکرده باشند، باز هم از لحاظ درآمد تبلیغاتی مقررات را زیر پا گذاشتهاند.
علیرغم همه اینها، استثناهایی نیز به چشم میخورند. یوتیوب اعلام کرده که اجازه بحث درباره سیاستهای واکسن، آزمایشهای جدید و موفقیت یا شکست برخی واکسنها در طول تاریخ را به همه میدهد. توصیههای شخصی راجع به واکسنها نیز مجاز خواهند بود، به شرطی که ویدئوی منتشر شده قوانین اجتماعی را نقض نکرده یا الگویی برای شک و تردید درباره تزریق واکسن ارائه ندهد.
به گفته مقامات یوتیوب، این حرکت مکمل تلاشهای مستمر شرکت برای بالا بردن سطح اطلاعات پزشکی موثق و معتبر در پلتفرم خود به شمار میرود. به روز رسانی و مقابله با اطلاعات نادرست در زمینه واکسن و در رابطه با سلامت انسانها همواره خط مشی شرکت را تشکیل داده و یوتیوب به سرمایهگذاری بر روی این سبک اطلاع رسانی ادامه میدهد.
رسانههای اجتماعی بزرگ و پر طرفدار در یک سال گذشته عزم خود را برای مقابله با اطلاعات نادرست درباره کووید-19 جزم کردهاند. به عنوان مثال، فیسبوک در آگوست امسال 20 میلیون فقره محتوا را در سرتاسر جهان به دلیل انتشار اطلاعات نادرست و نقض قوانین این پلتفرم محبوب و پر کاربر حذف کرد. توییتر نیز با اتخاذ یک رویکرد جدید، جلوی به اشتراک گذاشتن اطلاعات نادرست و گمراه کننده راجع به کرونا توسط کاربران با دیگران را میگیرد.
در اوایل ماه ژوئن، یوتیوب دست به تصویب قانونی زد که بر مبنای آن، هر نوع تبلیغات مربوط به قمار، انتخابات، رویدادهای سیاسی، مشروبات الکلی و داروهای تجویزی در این رسانه اجتماعی ممنوع میشد.
در اظهاراتی جداگانه، سوزان ووجسیکی، مدیر عامل یوتیوب، اخیرا گفت که این پلتفرم به محیط مناسبی برای جوانان تبدیل شده است. این شرکت تلاش میکند تا با همکاری گروهی از متخصصان و کارشناسان به منبعی ارزشمند برای حل مسائل چالش برانگیز در ارتباط با مثبت اندیشی و سلامت روان تبدیل شود. این امر پس از آن رخ داد که وال استریت ژورنال در قالب یک مقاله تحقیقاتی تحت عنوان «پروندههایی برای فیسبوک» به سمی بودن اینستاگرام برای دختران نوجوان اشاره کرد. این نشریه مدعی شد که فیسبوک از آثار منفی و زیانبار اینستاگرام روی دختران نوجوان مطلع بوده، اما هیچ اقدامی در این زمینه نکرده است.