فعالان عرصه تبلیغات وقتی قرار است برای یک مؤسسه تجاری برنامهریزیِ تبلیغات شهری روی بیلبوردهای شهری داشته باشند حتماً بزرگراهها و اتوبانهایی را انتخاب میکنند که محل تردد تعداد زیادی خودرو باشد و همانطور که در شهرهای بزرگ مشاهده کردهاید انتخاب محلهای پرترافیک در اولویت برنامهریزان تبلیغات است.
ما اصلاً این موضوع را نقد نمیکنیم چرا که آنها بهدرستی محلی را انتخاب میکنند که با بیشترین تماشاچی و مخاطب روبرو باشد و اساساً شرکتها و مؤسسات تجاری هزینههای سرسامآوری میکنند که دیده شوند؛ اما نکته و سؤال ما از این دریچه مطرح میشود که آیا مردم در روزهای نیمهتعطیل نوروز بیلبوردها را میبینند، بهتر بگوییم آیا بیلبوردها دیده میشوند؟
مطالعه بیشتر: بیلبوردهای نوروزی تاژ و صاف
نمادهای شهری که کم میشود تبلیغات بیشتر دیده میشوند
از آنجایی که در روزهای ابتدایی سال از طپش نبض شهر از نظر فعالیتهای تجاری کاسته میشود و حضور مردم در شهرها نه بهخاطر دغدغههای کاری روزانه که برای سرگرمی است، آنها به بیلبوردهای تبلیغاتی بیشتر و دقیقتر نگاه میکنند. به همین دلیل پیام بیلبوردهای تبلیغاتی بهتر دریافت میشود.
اگرچه تعداد تماشاچیها در این روزها کمتر است اما بهخاطر نبود دغدغههای روزانه همچون ترافیک، تصادف، عجله داشتن و … پیام این بیلبوردها بدون مانع و سریعتر منتقل میشود و میتوان گفت مؤسسههای تبلیغاتی به هدف خود برای جذب مخاطب رسیده اند.
محرکهایی که غیرمنتظره و تعجبآور باشند، توجه ما را بیشتر جلب میکنند
همانطور که در روانشناسی آمده «توجه، به محدود کردن پردازش اطلاعات مربوط میشود. این بدان معناست که ظرفیت شناختی ما با محدودیت روبهروست. نظریه معروفی که در این زمینه وجود دارد آن است که در سیستم شناختی ما یک صافی وجود دارد که به اطلاعات خاصی در هر زمان معین اجازه عبور میدهد. این صافی که از آن به گلوگاه شناختی تعبیر میشود، میتواند در همان مراحل اولیه از پردازش اطلاعات دیگر جلوگیری کند.» به همین دلیل زمانی که اطلاعات کمتری برای ارائه به شهروندان وجود دارد آنها به نمادها و پیامهایی که با ظرافتهای تبلیغاتی عجین شده است، بیشتر دقت میکنند.
جالب است بدانید…
بررسیها نشان داده است آگهینماها یا همان بیلبوردها عامل اصلی بسیاری از تصادفات بودهاند. برخلاف برخی که معتقدند بیلبوردها چندان توجهشان را جلب نمیکنند، بعضیها در حال رانندگی محو تماشای بیلبوردها میشوند و بهکلی فراموش میکنند که در حال رانندگی در جاده ای پرتردد هستند. به گزارش موسسه تبلیغات بیرونی آمریکا (OAAA) در سال ١٩٩٩، رانندگان ٧٠ درصد بیلبوردها را میبینند و ۶٣ درصد آنها را میخوانند. از این رو وجود بیلبوردهای بیشمار در سطح جادهها موجب میشود رانندگان در دیدن علائم راهنمایی بیشتر دچار مشکل شوند که این خود میتواند تصادفات شدیدی را به بار آورد.
نتیجه
ما بر این باوریم بیلبوردهای تبلیغاتی در روزهای نوروز که عمدتاً هم مناسبتی هستند و با مفاهیم نوروزی عجین میشوند نگاه مشتاقانهتر مردم را به سوی خود جلب میکند، چون آنها میدانند این بیلبوردها تاریخ مصرف دارد. یعنی ممکن است آن بیلبورد در ابتدای نیمه دوم فروردین برداشته شوند. مردم کمتر دغدغه دارند، شهرشان خلوت است، آرامش دارند، عجله ندارند، پس فراغِ بال و فرصت بیشتری برای تمرکز بر بیلبوردها دارند.
و ما اینجا این سوال مطرح میکنیم و خوشحال میشویم شما پاسخ آن را بدهید حتی اگر در ذهن و دلتان:
آیا شما بیلبوردهای تبلیغاتی را در روزهای نوروز بیشتر میبینید؟
(عکاس: نیلوفر فیاض)
اینقدر هوا خوب بود ما اصلا” بیلبورد ندیدیم
سلام